Limburger vindt duizend jaar oude schat

 deel via WhatsApp | Nieuws door

109 Keltische munten in Maastrichtse grond

14 november 2008 Maastricht, Limburg Je hoeft niet naar een museum om oude kunst te bewonderen. Loop een willekeurig veld in, graaf wat in de modder en wie weet ben jij wel de gelukkige vinder van een eeuwenoude schat!

Dit overkwam Paul Curfs, een amateur-archeoloog die met een metaaldetector op zoek gaat naar voorwerpen in de ondergrond, en deskundigen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij hebben dit voorjaar in een maisveld in de Maastrichtse wijk Amby prachtige Keltische munten uit de eerste eeuw voor Christus opgegraven. Volgens de stad Maastricht gaat het om een topvondst.

Regenboogschoteltjes

Uit een 65 centimeter diepe kuil in een maisveld werden 109 munten uit de eerste eeuw voor Christus bovengehaald, 39 goudstukken toegeschreven aan de stam van de Eburonen en zeventig zilveren zogenoemde regenboogschoteltjes, afkomstig van andere stammen uit het Rijngebied. De vondst is de eerste Keltische goudschat in Nederlandse bodem en heeft grote cultuurhistorische en wetenschappelijke betekenis. Helaas overkomt dit soort situaties niet iedereen. Houdt u niet zo van vieze vingers? DagjeWeg.NL heeft een groot overzicht van diverse musea waar u zonder met uw handen in de modder te wroeten ook prachtige kunststukken kunt bewonderen.

Deze muntschat is dit weekend te bezichtigen in het Centre Céramique in Maastricht.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-11-14 15:12:20

Kijk ook bij...