1

Ongeboren olifantje wellicht dood

Keizersnede bij Blijdorp-olifant Irma is geen optie

Diergaarde Blijdorp Nieuws door

archief oud artikel 2 januari 2008 Rotterdam, Zuid-Holland Droevig nieuws voor Blijdorp. Het ongeboren jong van olifant Irma is waarschijnlijk overleden. "De weeën zijn tot op heden niet op gang gekomen."

Een kerstolifantje zat er voor Blijdorp niet in. De dierentuin rekende erop dat het olifantenjong rond de feestdagen geboren zou worden. Moeder Irma, die al vijf keer eerder beviel, kreeg vrijdag weeën, maar het jonge olifantje werd niet geboren.

Risicovol

De Rotterdamse dierentuin gaat er inmiddels vanuit dat het dier overleden is. "Op dit moment bevindt het ongeboren kalf zich nog steeds diep in de buikholte van het moeder-dier, waarbij het goed mogelijk is dat het in een niet normale positie ligt", aldus de Blijdorp. Dat kan tot gevolg hebben dat het jong nog lang, Blijdorp spreekt zelfs over maanden, in de buik van de olifant kan blijven. Een operatie durft de dierentuin niet aan. Een keizersnede is te risicovol.

Vliezen

Vrijdagochtend braken de vliezen van olifantenmoeder Irma. Om de bevalling soepel te laten lopen, moet het jonge olifantje binnen 48 uur geboren worden. Dat gebeurde echter niet. "De weeën zijn tot op heden niet op gang gekomen; ook niet nadat de dierenarts opwekkende middelen had toegediend en het geboortekanaal gemasseerd had om het proces te stimuleren."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2 januari 2008 - 4280