Koningin opent Muziekkwartier Enschede

Het nieuwe gebouw werd ingewijd met een wereldpremière

Een dagje uit in Enschede   Nieuws door

24 november 2008 Enschede, Overijssel Koningin Beatrix opende vrijdagavond officieel het Nationale Muziekkwartier in Enschede. Het gebouw is ontworpen door architect Jan Hoogstad en biedt ruimte aan zes cultuurorganisaties.

Na het zingen van het Wilhelmus daalden vrijdagavond enkele acrobaten neer. Zij namen een dirigeerstokje aan van de Koningin. Deze werd weer doorgegeven aan dirigent Ed Spanjaard, die hiermee de wereldpremière van Hotel de Pékin dirigeerde. De opera is gecomponeerd door componist Willem Jeths en librettist Friso Haverkamp en gaat over de laatste keizerin van China. Het stuk wordt uitgevoerd door de Nationale Reisopera in samenwerking met het Orkest van het Oosten, die in het Muziekkwartier hun basis hebben.

Ook Poppodium Atak, de Muziekschool Twente, ArtEZ Conservatorium en Podium Twente zijn in het nieuwe gebouw gehuisvest. Het Nationale Muziekkwartier doet modern aan en heeft een dak dat helemaal van koper is. Multifunctioneel, dat was de opdracht die Jan Hoogstad meekreeg en dat heeft hij waar kunnen maken. Verschillende zalen zijn gemaakt op 18.000 m2 oppervlakte. Popzalen, een muziektheater met 1001 stoelen, oefenruimtes, congreszalen en centrale voorzieningen. Binnen in het museum is een kunstwerk van 130 meter te zien, gemaakt door kunstenares Petra Blaisse. Afgelopen weekend kon het publiek een kijkje binnen nemen.

Laatst gewijzigd: 2015-07-30 13:10:03 · Gepubliceerd: 2008-11-24 12:00:10 - 1522