1

De porseleinen poppen van Viktor & Rolf

Kunst, mode of daar ergens tussenin!

Bezoek het Centraal Museum Reportage door

archief oud artikel 25 november 2008 Utrecht, Utrecht "Mabel is al verkocht voor 60.000 euro", vertelt José Teunissen enthousiast. Viktor & Rolf-kenner Teunissen doelt op de handgemaakte porseleinen pop met Mabel’s gestrikte trouwjurk aan. 'Mabel' is één van de vele poppen die te zien zijn in de overzichtstentoonstelling van het modeduo Viktor & Rolf in Centraal Museum in Utrecht.

Museumwaardige expositie

In de expositie ‘The House of Viktor & Rolf’ staat de modegeschiedenis van de ontwerpers centraal. De twee mannen maakten een museumwaardige expositie voor hun topstukken uit verschillende collecties. In het Viktor & Rolf-altelier werkten men een half jaar aan het op schaal maken van de bekendste werken van het duo. Er zijn al gewillige kopers voor de kleine poppen, die trouwens op aanvraag worden bijgemaakt. Het lijkt dat Viktor & Rolf met de poppen hun mode levend willen houden, net als dat men klederdracht nog voornamelijk kent van de bekende poppen.

Mabel is al verkocht voor 60.000 euro

Groot poppenhuis

De porseleinen creaties staan niet op zichzelf, maar pronken in een drie verdiepingen hoog poppenhuis. “In de zeventiende eeuw was het gebruikelijk om je rijkdommen op schaal na te laten maken voor in een poppenhuis. Het idee van Viktor & Rolf is eigenlijk precies hetzelfde”, aldus Teunissen. Blijkbaar willen de kunstzinnige ontwerpers ‘hun’ schat niet laten verstoffen, maar er elke keer weer opnieuw mee spelen.

De 'I love you'-jurk

De schattige, ronde gezichtjes van de poppen staan in schril contrast met de hoekige gezichten van de modellen. Dit wordt extra duidelijk als er in de volgende ruimte ineens levensgrote porseleinenpoppen opduiken. De lange poppen dragen de mooiste kledingstukken uit de gevierde carrière van Viktor & Rolf. Op de wanden van deze zaal projecteren ze verschillende modeshows. Op de muur is bijvoorbeeld de ‘I love you’-jurk te zien, getiteld Tiiu, uit de show Bedtime Story. Voor het model dat op de catwalk loopt, staat de twee meter lange pop met de originele Tiiu aan. Een verrassend effect, omdat de pop niet alleen dezelfde jurk aan heeft, maar ook precies hetzelfde kapsel en make-up draagt.

Russian Doll

In de laatste ruimte van de tentoonstelling is de prachtige herfstcollectie ‘Russian Doll’ van 1999 te zien. De reuzepoppen staan op ronddraaiende schijven. Met de beschrijving op de muur en de geprojecteerde show wordt duidelijk dat Viktor & Rolf bij deze show één model aankleedde met acht kledingstukken. Het is een fascinerend gezicht. Het model Maggie Rizer krijgt elke keer een extra kledingstuk aan, waarna ze rond draait op een ronde schijf. Het doet denken aan een ballerina in een muziekdoosje. Viktor & Rolf bedachten dit als een omgekeerde Matroesjka, en werd ontvangen als een super creatief alternatief voor de catwalk.

‘The House of Viktor & Rolf’ is een verrassende tentoonstelling die vooral leuk is voor mensen die het modeduo nog niet zo goed kennen. Maar liefhebbers van haute couture zullen sowieso wel komen, want wie wil nu niet Mabels jurk van dichtbij bekijken! ‘The House of Viktor & Rolf’ is te zien tot 8 februari 2008 in het Centraal Museum Utrecht.
Foto 1. 'Mini'-pop (detail) 2008 Uit de Black Hole collection herfst/winter 2001-2002 foto: Peter Stigter
Foto 2. 'Raquel'-pop (detail) 2008 Uit de Flowerbomb collection voorjaar/zomer 2005 foto: Peter Stigter
Foto 3. 'Raquel'-pop 2008 Uit de Bedtime Story collection herfst/winter 2005-2006 foto: Peter Stigter
Foto 4. 'Final preparation'-pop (detail) 2008 Uit de Russian Doll collection herfst/winter 1999-2000 foto: Peter Stigter

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 25 november 2008 - 2270