1

Nederlander eet liever thuis

Trend zal verder doorzetten

Nieuws door

archief oud artikel 5 december 2008 Steeds minder Nederlanders gaan naar een restaurant. Dit blijkt uit recent onderzoek van Goos Marketing Research Amstelveen in opdracht van Super de Boer onder 500 respondenten. Drie op de vier Nederlanders gaat bij voorkeur 'thuis uit eten'. 25 procent van deze groep zegt dit volgend jaar nog vaker te doen.

'Thuis uit eten' blijkt stukken voordeliger te zijn. Nederlanders bereiden zelf een luxe menu en houden zo de hand meer op de knip. Daarnaast beleven mensen plezier aan het koken, de sfeer van thuis uit eten gaan en het gemak dat ermee samenhangt.

Goedkoper

Van de respondenten die hebben aangegeven op dit moment nog niet thuis uit eten te gaan, overweegt iets meer dan de helft (52%) dit volgend jaar wel te gaan doen. Belangrijkste reden: thuis eten is goedkoper (43%). De helft (54%) van deze groep geeft overigens aan zich nog wel zorgen te maken of het lukt een mooi menu op tafel te zetten.

Voor de groep die nu al thuis eet, is prijs eveneens een belangrijk aspect van hun keuze (47%). Veertig procent vindt thuis eten gezelliger. Ruim een derde (35%) eet liever thuis omdat het leuk is om zelf te koken. Dertig procent laat anderen graag meegenieten van eigen kookkunsten. Een volgend deel (33%) gaat liever thuis uit eten, omdat zij de avond dan zelf in de hand hebben.

Trend

De cijfers worden bevestigd door recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens het CBS daalden de verkoopvolumes van restaurants voor het eerst sinds 2004 met bijna vijf procent en stegen de prijzen met eenzelfde percentage. Koninklijke Horeca Nederland verwacht dat deze trend in 2009 verder zal doorzetten.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 5 december 2008 - 456

Dit past bij 'Nederlander eet liever thuis'