1

Hacking Ikea

De nieuwe tentoonstelling 'maak ons land' is een experiment

Nederlands-Architectuurinstituut Reportage door
Foto 1. Theatermakers in discussie met bezoekers

archief oud artikel 4 januari 2009 Rotterdam, Zuid-Holland "In plaats van een normale tentoonstelling willen we de mensen zelf dingen laten toevoegen. Zo komen er mensen aan bod die anders niets zeggen." De tentoonstelling is een combinatie van creativiteit met efficiëntie, vertelt medewerkster Anneke Abhelakh. In een periode van zes maanden wordt er één thema per maand uitgewerkt door middel van een spel, exposities en projecten. Hoe gaat dit precies in zijn werk? Want hebben mensen een verandering werkelijk zelf in de hand?

De behouden aankomst is in handen van de mensen

Het thema van de maand december is wonen. "Wonen moet je breder zien, het gaat niet puur om de architectuur van het bouwen maar vooral ook wat er zich tussen de stenen afspeelt." De tentoonstelling 'maak ons land' is een reis door de ideeënwereld van verschillende kunstenaars. Het leuke is dat er een hele andere kijk op 'wonen' gegeven wordt. Maar let goed op, aan het einde van de reis vraagt het NAI de mensen om een heel nieuw idee. Het NAI wil graag dat mensen na de reis, waarin nieuwe inspiratie is op te doen, zelf ook een aandeel leveren aan de verbetering van Nederland. Hun ideeën worden op speciale papieren opgeschreven die opgehangen worden op een levensgroot bord. Meedoen aan het speciaal bedachte spel is ook een manier. Maar eerst, de reis door het museum.

Het theaterstuk zal 11 januari in première gaan. Voor meer informatie over de thema's de tentoonstelling en het theaterstuk gaat u naar de website.

Hacking Ikea

Jonge kunstenaars geven in een project hun eigen draai aan de IKEA-collectie. "De opdracht was om van een doorsnee IKEA-product iets anders te maken." Zo heeft Lisette van een IKEA-lampje, een lampje met een virus gemaakt. Met de doos van een lamp bleek ook gewoon een lamp te maken. Continu worden doorsnee producten op een geheel eigen wijze neergezet. De meeste mensen zullen vraagtekens bij deze expositie zetten. Wat heeft dit te maken met architectuur en de indeling van Nederland? "We proberen mensen ruimer te laten denken. Het is belangrijk dat ze iets heel normaals ook eens anders kunnen gaan zien. Deze ideeën zijn daar een prima aanzet toe. Ik wil IKEA totaal niet zwartmaken want het is een prachtig bedrijf maar over het algemeen zijn de producten vrij simpel. Door een andere kant te laten zien gaan mensen erover nadenken."

Oude hippies in een moderne flat

In de expositie zijn allerlei projecten ten toon gesteld om de horizon van mensen te verbreden. Zo leer je je land nog eens kennen. Hoeveel mensen weten er bijvoorbeeld dat er speciale kashuizen zijn ontwikkeld waarin ook al mensen wonen? De oudere mensen onder ons kunnen ook in hun handjes klappen. "Tegenwoordig hebben de oudere mensen veel meer geld en zijn ze vele malen actiever dan eerst. Voor dat soort mensen kunnen we geen bejaardenflats bouwen zoals ze er nu staan. Daar voelen ze zich niet thuis." In plaats daarvan laat het project zien dat de huizen voor ouderen ook royaal kunnen zijn. Met ruime kamers en flinke ramen hebben ze een heel ander uitzicht." De hippies van vroeger, zijn nu allemaal ouder aan het worden. Ook daarvoor is een speciaal project opgezet in de stijl van de hippies. "Wonen is meer dan het stapelen van stenen, het is ook alles eromheen en er in."

Burenwinkel en een inklapbaar huis

Om het contact tussen de buurtjes te bevorderen rijdt er een zogenaamde 'burenwinkel' rond in Nederland. In deze winkel zijn allerlei grappige producten te koop. Er zijn ook projecten die puur zijn opgezet om de mensen op ideeën te brengen in plaats van dat het ook daadwerkelijk werkt. Zo is er het 'transformatiehuis'. Dit huis is inklapbaar en uitklapbaar in alle mogelijke vormen. Zo is verhuizen in theorie nooit meer nodig. "Je klapt gewoon één extra kamer uit voor elk kind. Onbeperkt in-en uitklappen is de optie." Allerlei creatieve ideeën om over na te denken. Het bestaat dan wel niet echt, maar geeft wel de aanzet tot nieuwe ideeën die wèl kunnen werken.

Verpaardisering van Nederland

Wist u bijvoorbeeld dat Nederland aan het verpaardiseren is? Boeren weten vaak niet wat ze aanmoeten met hun grond en kopen daarom wat paardjes in. Hier kunnen deze boeren toch nog een appeltje voor de dorst uit slaan. Dit gebeurt op grote schaal. Allerlei foto's geven een beeld van Nederland en haar inrichting.

De werkplaats

Aan het einde van de rit is het de bedoeling om plaats te nemen in de werkplaats. Hier is een ruime verzameling aan boeken over architectuur aanwezig zodat belangstelligen zich nog even flink in kan lezen om oplossingen te vormen. Met alle opgedane inspiratie door de tentoonstelling is het voor de meesten natuurlijk geen enkel probleem om een geniaal idee op te krabbelen. Watersterke oplossingen om het waterprobleem op te lossen of de uitvinding van hèt ideale huis voor mensen met een handicap? Dat zijn ideeën die Nederland nodig heeft! "Waar mensen normaal geen aandeel krijgen in de oplossing van een probleem kunnen ze hun ideeën nu vrijuit tonen. Wat we met de ideeën gaan doen is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk gaan we er wel mee aan de slag. Natuurlijk kunnen wij als museum niet die plannen gaan uitwerken, dat is ook niet de taak van een museum. We overhandigen dit aan iemand die er meer mee kan doen."

The making of

Naast het bekijken van al dit schoons is er meer te doen. "Een keer in de zoveel tijd organiseren we een spel voor alle geïnteresseerden. Mensen gaan dan aan de slag met hun idee. Je gaat werken in groepjes van twee om je idee wat concreter uit te zetten. Vervolgens ga je de andere groepjes proberen weg te spelen door hun ideeën te bekritiseren. Zo komt er uiteindelijk het beste idee bovendrijven." Dit spel is bedoelt als extra aanzet voor iedere belangstellende.

De thema's per maand November Mobiliteit
December Wonen
januari Werken
Februari Vrije tijd
Maart Groen
April Water

Naast alle projecten en exposities is theater ook een onderdeel van deze tentoonstelling. De theatermakers Proluder vangen ideeën op van bezoekers en confronteren ze met dilemma's waarvan de gevolgen dagelijks voelbaar zijn in leef-en werkomgeving. Zo wordt de nieuwsgierigheid geprikkeld en daagt Proluder mensen uit om mee te doen. Proluder is niet van plan om het de mensen makkelijk te maken. Alle ideeën die er in de hoofden omgaan weet proluder er uit te vissen. Uiteindelijk reduceren de mannen dit tot de voorstelling 'tussen de stenen'. Geen fout blijft ongemoeid.

Foto 2. Het Hacking IKEA-product van Merrick
Foto 3. De burenwinkel

Laatst gewijzigd: 2022-12-28 12:57:53 · Gepubliceerd: 4 januari 2009 - 357