Wit Licht

Slimme reclamefilm

Recensie door

archief oud artikel 18 december 2008 "Kindertjes moeten niet thuisblijven. Kinderen moeten naar school, anders leren ze niets." Met dergelijke opmerkingen is de blanke Eduard Zuiderwijk (Marco Borsato) letterlijk een Wit Licht in donker Afrika. De Nederlander is sinds jaar en dag eigenaar en kok van restaurant joujou: geliefd bij welvarende locals, wapenhandelaren en rebellenleiders. Eduards zoontje is bevriend met Abu, het vriendelijke en schattige zoontje van Eduards slavin huishoudster. Dan begint de ellende: Abu wordt geronseld door het leger van rebellenleider Oboke. Op aandringen van zijn verdrietige zoontje plakt Eduard het bordje 'closed' op zijn restaurant en trekt hij in z'n eentje de jungle in om Abu te bevrijden.

Marco Borsato is niet alleen een aardige zanger, maar ook al jaren ambassadeur van War Child, een organisatie die zich inzet voor kindsoldaten. In Wit Licht 'acteert' Borsato in die functie. De film laat een gruwelijke werkelijkheid zien: wereldwijd vechten er 250.000 kindsoldaten in bloederige oorlogen. De verhalen in Wit Licht zijn overigens gebaseerd op waargebeurde verhalen. De confrontatie met deze afschuwelijke werkelijkheid maakt de film best aangrijpend.

Indoctrinerend

Wit Licht is voor een Nederlandse filmproductie erg groot. Kosten noch moeiten lijken gespaard te zijn om het verhaal van de kindsoldaten zo dramatisch en aangrijpend mogelijk neer te zetten. Het acteerwerk is niet heel bijzonder, maar ook niet storend. Het enige dat echt stoort is het koloniale en indoctrinerende karakter van de film: zonder hulp van blanken zijn de problemen in Afrika niet op te lossen.

Bij de meeste bioscopen begint de hoofdfilm vlak na de reclame. Wie naar Wit Licht gaat, krijgt in plaats van een hoofdfilm, een twee uur durende reclamefilm van War Child te zien. Wel slim bekeken natuurlijk, want de meeste bezoekers denken dat het een echte film is en zijn bereid om bijna tien euro te betalen om de reclamefilm te zien.

Wit Licht, speelduur: 120 minuten.
DagjeWeg.NL-waardering:

Voorproefje

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 18 december 2008 - 511

Dit past bij 'Wit Licht'