1

Pindakaasmuseum in Delft

Pindakaasmuseum steeds realistischer

Nieuws door

archief oud artikel 6 januari 2009 Delft, Zuid-Holland Delft krijgt waarschijnlijk een nieuw museum. Als het ligt aan het gemeentelijk archief, het gemeentelijk museum en Unilever komt het industrieel museum er zeker. Zij vinden dat Delft, een stad met een rijke industriële historie, recht heeft op een eigen industrieel museum.

Pindakaasmuseum

Het nieuwe museum heeft al een bijnaam: het pindakaasmuseum. De geuzennaam werd al regelmatig genoemd in verschillende media. Maar dat is niet geheel onterecht. De Nederlandsche oliefabriek, later Calvé, werd opgericht in Delft en staat nog steeds bekend om de lekkerste pindakaas van Nederland. In het nieuwe museum zal zeker aandacht zijn voor deze pindakaasgigant, helemaal nu Unilever heeft toegestemd om een gedeelte van het museum te financieren.

Locatie

Het Erfgoed Delft, de overkoepeling van het gemeentelijk archief en het gemeentelijk museum, speelt al maanden met idee. Vorig jaar werden dertig locaties onderzocht op museumpotentie. Volgens Cees van Wesenbeeck, directeur van Erfgoed Delft, zijn er nu nog drie serieuze opties over. Op AD.nl zegt hij dat het gaat om Museum Het Prinsenhof en omgeving, het hoofdkantoor van de Gistfabriek en het gebouw van Het Legermuseum. In 2013 komt dat gebouw definitief leeg te staan, vanwege de verhuizing naar Soesterberg.

De drie Delftse fabrieken

Het museum schenkt waarschijnlijk aandacht aan de drie fabrieken die aan het einde van de 19e eeuw werden opgericht door Jacob Cornelis van Marken. Het gaat om de voorloper van DSM, Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek, een lijm- en gelatinefabriek en de eerder genoemde Nederlandsche oliefabriek.

Gemeente Delft beslist

Het besluit of het industrieel museum er daadwerkelijk komt ligt in de handen van de gemeente Delft. De vraag is hoeveel geld zij over hebben voor het opzetten van het nieuwe museum.

Laatst gewijzigd: 2017-03-13 13:43:27 · Gepubliceerd: 6 januari 2009 - 5309

Dit past bij 'Pindakaasmuseum in Delft'

2 reacties: