Elfstedentocht op eigen houtjes

Fanatieke schaatser organiseert eigen Elfstedentocht

Nieuws door

archief oud artikel 6 januari 2009 Sneek, Friesland Een fanatieke schaatser uit Sneek kan niet wachten tot de raad van elf bij elkaar komt; hij schaatst morgen de Elfstedentocht. Op houtjes.

Jacob Brandsma is bang dat de hevige vorst niet door zal zetten en dat de hoop op een officiele elfstedentocht donderdag verkeken is. Daarom bindt de 50-jarige chiropractor morgenochtend heel vroeg de schaatsen onder.

Wie mee wil, is hartelijk welkom. "Maar bedenk wel dat het op eigen risico is", zegt Brandsma. "Het ijs is op veel plekken heel stevig en betrouwbaar, maar op sommige plekken erg zwak." Brandsma is er op voorbereid om zich uit een wak te moeten hijsen. Op de stukken waar het ijs zwak is - "vooral in het stedelijk gebied" - zal de Fries klunen in plaats van schaatsen. "De lange stukken zal ik op een mountainbike afleggen. Een volgauto rijdt de hele dag achter me aan, die heeft een fiets bij zich."

Houtjes

Op houtjes kun je fijn schaatsen én goed klunen, meent Brandsma. Hij heeft dit jaar nog niet veel schaatstraining gehad, maar ziet de schaatstocht van bijna tweehonderd kilometer wel zitten. Eén keer eerder reed, in 1985, reed hij al de echte Elfstedentocht.

Morgenstond

De morgenstond heeft voor Brandsma goud in de mond. Om half vijf 's morgens bindt hij bij Boksumerdam zijn houtjes onder. Wie mee wil schaatsen, moet er net zo vroeg bij zijn, want Brandsma is niet van plan om later te vertrekken. "Ik wil namelijk graag tussen zeven en negen uur 's avonds weer thuis zijn." Omstreeks 9 uur hoopt hij in Stavoren aan te komen. Bolsward bereikt hij misschien rond 11.30 uur en Franeker als het niet tegen zit om 13.30 uur.

Laatst gewijzigd: 2015-04-24 15:28:27 · Gepubliceerd: 6 januari 2009 - 634

Dit past bij 'Elfstedentocht op eigen houtjes'