Klein, maar memorabel museum

Bezoek De Casteelse Poort! |  deel via WhatsApp | Reportage door

De Casteelse Poort is een museum voor en van echte mensen!

15 januari 2009 Wageningen, Gelderland Museum De Casteelse Poort is het stadsmuseum van Wageningen. In tegenstelling tot andere kleine musea die het moeten hebben van vrijwilligers, is De Casteelse Poort elke dag geopend. Juist de betrokkenheid van die vrijwilligers bij het museum en het bevrijdingsverhaal maken een bezoek aan dit museum memorabel.

Van evacuatie tot capitulatie

Vanwege succes is de tentoonstelling 'Van evacuatie tot capitulatie' verlengd tot 17 mei 2009. Het is geen gelikte expositie. Het ruikt zelfs een beetje muffig in het museum, maar dat geeft eigenlijk wel extra sfeer aan de expositie die over vervlogen tijden gaat. Het is een tentoonstelling over echte mensen in een enorm echte oorlog. Soms voelen ultra moderne tentoonstellingen aan als een de nieuwste Spielbergfilm, maar ‘Evacuatie tot capitulatie’ is lekker down to earth.

In de winterperiode zijn er drie tijdelijke tentoonstellingen te zien in het Wageningse museum: 'Van evacuatie tot capitulatie', 'Sporen van water – een halve eeuw Rooseveltweg' en 'Kunst van Claudia Phefferkorn en Mieke Scholten'.

De expositie vertelt het hele verhaal van de evacuatie van de stad Wageningen tot het moment dat de Duitse generaal Blaskowitz eindelijk de capitulatieovereenkomst tekent. De overeenkomst en de originele pen zijn ook te zien in het museum. Maar misschien nog leuker is het verhaal achter de ondertekening. In heel Nederland staan 5 mei en Hotel de Wereld bekend als dé datum en dé plek waar de ondertekening plaats vond, maar dat is helemaal niet waar. De verwarring komt omdat op de overeenkomst bij ‘datum’ 5 mei staat en bij ‘plaats’ Hotel de Wereld. Maar die bewuste zondag was Blaskowitz nog helemaal niet van plan om te tekenen. Dit gebeurde dus pas één dag later in de vroegere aula van de Landbouw Hogeschool in Wageningen.

Kunst van Mieke Scholten en Claudia Phefferkorn

Naast de geschiedenistentoonstelling is er ook een moderne schilder- en keramiekkunst te zien. Vanaf 18 januari zijn de prachtige schilderijen van Claudia Phefferkorn te bewonderen. Vooral het vierluik ‘In Transition’ is een juweeltje. Elk schilderij geeft een detail weer van een olifantenkop. Het ene luik is in blauw, de ander weer in rood, grijs en geel.

Voor keramiekliefhebbers is het zeker leuk om even een kijkje te nemen in De Casteelse Poort. De kunstwerken die gebaseerd zijn op de zee hebben iets speciaals. De schaal 'Seaboard' is te betitelen als 'een bord vol zee'. En wie wil weten wat dat bekent kan beter maar snel naar de zolder van het museum gaan.

Tussen de museumreuzen

De Casteelse Poort kan qua inrichting en decor zeker niet op tegen de grote reuzen in de museumwereld. Maar juist dat het ongeorganiseerd en iets stoffig is maakt De Casteelse Poort een museum van echte mensen. En trouwens, niet elk museum kan zeggen dat zij in de kelder archeologische ontdekkingen hebben.

Foto 1. De bekende capitulatie foto. Beeld: De Casteelse Poort
Foto 2. De pen. Beeld: De Casteelse Poort

Kijk ook bij...

1 reactie

Laatst gewijzigd: 2018-10-11 10:57:59 · Gepubliceerd: 2009-01-14 17:01:31 - 3302