Verliefd, verloofd, getrouwd

Over 'de mooiste dag' van de vorige eeuw

Bezoek het Museum van de Twintigste Eeuw! Redactioneel door

archief oud artikel 10 februari 2009 Hoorn, Noord-Holland De mooiste dag van je leven, dat is tenminste wat veel getrouwde stellen zeggen over hun trouwdag. Fotograaf Handriaan Bedijs legde tussen 1947 en 1985 honderden huwelijken vast in Noord-Holland. Het Museum van de Twintigste Eeuw haalt de jurk, de voorlichtingsboekjes, filmpjes en natuurlijk de vergeelde foto's uit de kast.

Huwelijkswereld uit de vorige eeuw

Het Museum van de Twintigste Eeuw legt in de expositie 'Verliefd, verloofd, getrouwd' de veranderingen in de huwelijkswereld bloot. De 170 foto's van Hadriaan Bedijs vertellen hun eigen verhaal. Maar er is ook trouwkleding te zien, er zijn anekdotes te horen en grappige boekjes te lezen.

Naïef en bleu?

Veel van de jonge stellen die voor 1970 trouwden woonden nog bij hun ouders en waren maagd. Of het ze allemaal zo naïef en bleu waren, zoals men tegenwoordig denkt, blijft een vraag, maar het bruidspaar kreeg in die tijd nog wel een voorlichtingsboekje mee van de pastoor. Sommige mensen bewaarden deze boekwerkjes, zodat ze nu te zien zijn in de expositie. Zo valt er te lezen wat de kerkelijke aanwijzingen waren voor de huwelijksnacht en de daarop volgende nachten.

Zwarte trouwjurk

De tentoonstelling gaat vooral over de 'mooiste dag', en hoe die werd ingevuld door de jaren heen. Honderd jaar geleden was het bijvoorbeeld nog heel gebruikelijk om in een zwarte trouwjurk te trouwen. In de jaren veertig werd een handige moeder of tante ingeschakeld voor het fabriceren van de trouwjapon.

Op de fiets naar het stadhuis

Foto's uit de jaren zestig laten duidelijk zien dat de samenleving een vrijere kant op gaat. Dat blijkt wel uit het bruidspaar dat op de fiets naar het stadhuis gaat of juist uit een peperdure limousine stapt. Maar zoals te zien in de collectie van Bedijs, kiezen de meeste nuchtere Noord-Hollanders voor een traditionele trouwdag. Niet te veel poespas.

Eigen trouwverhaal

Naast de foto's van Bedijs zijn er ook verschillende trouwfilmpjes te zien en anekdotes te lezen van 'de mooiste dag'. Bezoekers kunnen het eigen trouwverhaal vertellen, om weer even terug te keren naar die bijzondere dag uit hun leven.

De expositie 'Verliefd, verloofd, getrouwd' is nu te zien in het Museum van de Twintigste Eeuw. De tentoonstelling is nog tot en met 5 mei 2009 te bezoeken in Hoorn.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2009-02-05 14:39:00 - 1519

Activiteiten Museum van de 20e Eeuw

Nu te bezoeken

Expositie 90 jaar LEGO


Het museum in Hoorn heeft inmiddels al 130.000 bezoekers met de expositie “90 jaar LEGO” ontvangen. In drie zalen zijn veel diorama’s, bouwwerken en historisch LEGO te ontdekken.