Olifant in Blijdorp verlost van dood kalf

Kalf van olifant Irma had meer dan een jaar geleden geboren moeten worden

Diergaarde Blijdorp Nieuws door

archief oud artikel 12 februari 2009 Rotterdam, Zuid-Holland Een zware bevalling, gistermorgen in Blijdorp. Olifant Irma bracht daar het dode kalf ter wereld dat al meer dan een jaar geleden geboren had moeten worden. Het lukte de olifant niet om haar jong zelf naar buiten te persen. Het dode kalf moest daardoor in delen uit het geboortekanaal worden verwijderd.

Het was een zware dag voor moeder Irma, maar ook voor de dierenartsen, verzorgers en het andere personeel van de Rotterdamse dierentuin. Na een 'flinke knip' werd het dode kalf in delen uit de moeder gehaald. Een uitputtende ingreep die zo'n twaalf uur duurde.

Zien bevallen, doet bevallen

Het jong van Irma had al meer dan een jaar geleden geboren moeten worden, maar was in de baarmoeder gestorven en de bevalling is uitgebleven. Tot gisteren, want toen kwam de bevalling ineens op gang. Dat gebeurde toen een andere olifante, Douanita, dinsdagnacht een gezond kalfje ter wereld bracht: Tonya.

Redelijk gezond

Volgens Blijdorp gaat het redelijk goed met Irma. "Ze is al die tijd bij kennis en overeind gebleven. Gezien de omstandigheden gaat het goed met haar." Volgens het dierenpark is het nog even afwachten hoe Irma de operatie heeft doorstaan.
Olifantenverblijf Taman Indah is vanaf vandaag weer open voor bezoekers, zodat iedereen zelf kan zien hoe het Irma, Tonya en Douanita vergaat.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2009-02-12 10:43:37 - 801