Passie voor Waaiers

Pleidooi voor de herwaardering van de waaier

Museum Willet Holthuysen Reportage door

archief oud artikel 11 februari 2009 Amsterdam, Noord-Holland In het Museum Willet-Holthuysen in Amsterdam is een expositie te zien van een groot aantal waaiers uit de collectie van mejuffrouw van Eeghen (1913-1996) Ja en? zou u kunnen zeggen. Maar in de week van Valentijnsdag bent u het vast met ons eens dat het leed van de onbeantwoorde liefde moet worden aangepakt: Hoeveel nutteloze kaarten zijn er niet verstuurd, hoeveel uren zijn er niet verspild aan het verdriet van de onbeantwoorde liefde? Vandaar dat wij ook pleiten voor de herwaardering van de waaier.

Taal van liefde en afwijzing

Er bestond vroeger een uitgebreide 'waaiertaal'. Er waren zelfs 'waaiertaal-academies'. Was een vrouw bijvoorbeeld boos op je en wilde ze (even) niets van je weten, dan hield zij de gesloten waaier omgekeerd in de rechterhand. Hield ze echter de open waaier met de linkerhand voor het gezicht, dan wilde ze graag contact met je! Wat wordt het leven dan toch simpel. Misverstanden op weg naar de liefde behoeven niet meer op te treden. Tenminste als je de waaiertaal beheerst en je uit de goede regio komt, want elke regio had zijn eigen taal. Een foute interpretatie kan vergaande gevolgen hebben dat snapt u nu wel!

Wij pleiten voor de herwaardering van de waaier!

Voor iedere stemming

Ook om een aantal andere redenen zou de herwaardering van de waaier een uitkomst kunnen betekenen. Een waaier kan je meer dan eens gebruiken zeker als je er een hebt van stevig materiaal. Zo zagen we bijvoorbeeld stevige waaiers van ivoor en leer. Echte duurzame producten! Maar ook kan je je gemoedstoestand op een simpele manier laten zien door de soort waaier die je draagt. Kan ook handig zijn. We zagen bijvoorbeeld de prachtigste rouw-waaiers.

Liefde en reclame

Tenslotte bleek dat ook vroeger al de reclamejongens de immense mogelijkheden van de waaier in de gaten hadden. Wie wil nu niet dat zijn product met liefde wordt geassocieerd? Welke Hollandse multinational neemt deze handschoen op? Want dat de waaier van vrouw en man - ook internationaal - op veel aandacht zal kunnen rekenen, bleek wel uit het gastenboek: slechts loftuitingen over de expositie.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 11 februari 2009 - 1116