Erfenis Pim Fortuyn in 'Huis van Democratie'

De Staat overweegt om bezittingen van Pim Fortuyn op te kopen voor educatie

Nieuws door

archief oud artikel 16 februari 2009 Den Haag, Zuid-Holland De huidige eigenaren van het huis en de inboedel van Pim Fortuyn, Hans den Hartog en Marinus van Pommeren, lieten onlangs weten dat zij de spullen laten veilen. Het lijkt de enige uitweg uit hun financiële problemen. De Staat koopt waarschijnlijk de spullen op voor het educatief centrum 'Huis van de Democratie'.

"Het 'Huis van Democratie' is geen museum", zegt mede-oprichtster en secretaris van de stichting 'Huis van Democratie' Cathrien van Herwaarden. "Dat is ook nooit de bedoeling geweest." Dit maakt Van Herwaarden extra duidelijk omdat De Telegraaf  spreekt over een museum.

De stichting begon vorig jaar voor het eerst met educatie voor schoolkinderen over de geschiedenis van politiek Den Haag. Zo'n 25.000 leerlingen kwamen afgelopen jaar al naar het educatieve centrum dat nu tijdelijk boven Café Dudok is gevestigd. "Ik hoop dat we in 2013 een eigen gebouw hebben. In 2013 bestaat ons koninkrijk ook tweehonderd jaar," dat vindt Van Heerwaarden daarom een mooi streefjaartal. "We zitten iedereen achter de vodden. Ik hoop dat we het halen!"

De spullen van Pim Fortuyn krijgen een educatieve waarde in het 'Huis van de Democratie'. "Leerlingen leren hier aan de hand van historische voorbeelden de hele ontwikkeling van de politiek."

'Huis van de Democratie' is een particulier initiatief dat op veel steun uit de Eerste en Tweede Kamer kan rekenen. Vandaar de minister Guusje Ter Horst de aankoop van de spullen van Pim Fortuyn erg serieus neemt. "We zijn al uit de oriëntatiefase", vertelt Van Heerwaarden. Het is nu puur nog kijken wat de partners van de stichting vinden van de opzet. "We hopen ons om de hoek bij het stadhuis te vestigen. Bij het Spui en de Kalvermarkt."

Laatst gewijzigd: 2019-06-26 17:14:09 · Gepubliceerd: 16 februari 2009 - 1030

Dit past bij 'Erfenis Pim Fortuyn in 'Huis van Democratie''

1 reactie