Leeuw sterft aan zware longontsteking

Opnieuw sterfgeval in Nederlandse dierentuin

Bezoek Ouwehands Dierenpark Rhenen! Nieuws door

archief oud artikel 5 maart 2009 Rhenen, Utrecht Ouwehands Dierenpark Rhenen is opgeschrikt door een triest sterfgeval. De Afrikaanse leeuw Bohali is na een zware longontsteking ingeslapen. "We zagen het te laat", is de droevige conclusie van hoofd dierenverzorger Dirk Jan van der Kolk. "De laatste tien tot twaalf jaar zijn er geen katachtigen met longontsteking geweest."

Totdat Bohali in februari besmet raakt door een bacteriële infectie. Van der Kolk: "Toen hij minder ging slapen en stopte met eten, zeiden wij tegen elkaar: 'Let op! Er is iets mis'." De dierenverzorging besloot hem te medicineren, maar tevergeefs. De antibioticakuur en de pijnstillers werkten niet, omdat het longweefsel al te erg was aangetast. "We hebben daarna besloten Bohali te laten inslapen."

Had de dood voorkomen kunnen worden? "We wisten niet dat Bohali ziek was", legt Van der Kolk uit. "Een leeuw is wel eens lusteloos, maar kan doorgaans maar liefst twee dagen zonder eten en drinken. Toen we het ontdekten was hij al te ver heen."

Gelukkig hoeven de andere dieren niet te vrezen voor de dood. Van der Kolk: "Longontsteking is een bacteriële infectie, dus niet besmettelijk."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2009-03-05 10:43:50 - 649