Weekendje weg

 deel via WhatsApp | Redactioneel door

Ontdek onbekende steden in Europa

10 maart 2009 Landelijk Antwerpen, Berlijn en Parijs zijn voor de meeste cityhoppers gesneden koek. DagjeWeg.NL zoekt de onbekende steden in Europa. Deze week in 'weekendje weg' de steden Mons, Keulen, Graz en Istanbul.

Mons, de parel van Wallonië

BELGIË, MONS/BERGEN Dat Mons een oude stad is blijkt wel uit het feit dat in de eerste eeuw van onze jaartelling Julius Ceasar het gebied bezocht. Er wordt gespeculeerd dat Mons in die tijd een Romeinse legerbasis was, maar dat is nooit bewezen. In Mons zijn wel veel gebouwen te bewonderen die een paar eeuwen later zijn gebouwd. Zo staat in Mons één van de mooiste kerken van België. De Sint-Waltrudiskerk (Collégiale Sainte-Waudru) is in 1450 gebouwd en geïnspireerd op de Leuvense Sint-Pieterskerk. In het centrum van de stad staan fraaie gebouwen die het prachtige marktplein omsluiten. Het stadhuis met zijn gotische voorgevel, ontworpen is door Matthijs de Layens in 1458, is het kopstuk van de markt . Mons, een historische onbekende parel van Wallonië. Mons dingt ook mee naar de titel 'Culturele Hoofdstad van Europa 2015'.

Keulen, de stad van eau de cologne

DUITSLAND, KEULEN Keulen is de vierde stad van Duitsland en zeker het bezoeken waard. De grootste kathedraal van Duitsland, de Dom van Keulen, springt bij aankomst direct in het oog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Keulen bijna helemaal platgebombardeerd, maar de Dom is blijven staan. Keulen werd begin eerste eeuw ter ere van een latere vrouw van keizer Claudius ommuurd en omgedoopt tot Colonia Claudia Ara Agrippinensium. Cologne is dan eigenlijk een betere naam voor de stad. In deze naam klinkt één van de grootste ontdekkingen van Keulen door, de eau de cologne. Johann Maria Farina bracht in 1709 deze eerste parfum op de markt. Waar vroeger de parfumfabriek gevestigd was, is nu één van Keulens bekendste winkels te vinden; het parfumhuis 4711. In het vroegere woonhuis van Farina is het Duftmuseum (geurmuseum) te vinden, waar de echte eau de cologne te ruiken is. Maar er zijn niet alleen luchtige dingen te doen in Keulen. In de Tweede Wereldoorlog zijn hier ook vreselijke dingen gebeurd. De oude gevangenis van de Gestapo is nog te bezoeken. Het EL-DE-Haus was een gevreesde plek in Keulen. Omdat de gevangenis in het centrum lag hoorden mensen op straat het geschreeuw van de gemartelende mensen. Het is een stad vol geschiedenis. Een overweldigende stad.

Graz, oud middeleeuws centrum in hartje Europa

OOSTENRIJK, GRAZ Op een bescheiden hoogte van 353 meter ligt het Oostenrijkse Graz. Met iets meer dan 250.000 inwoners is deze stad na Wenen de grootste stad van het voormalige keizerrijk. Graz heeft de grootste middeleeuwse binnenstad in Midden-Europa. Deze binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst en is een fantastische belevenis voor toeristen. De klokkentoren in het centrum, de Uhrturm am Schlossenberg, ligt hoger dan de rest van Graz en is vanuit de wijde omgeving te zien. Een ideaal oriëntatiepunt voor de toerist! De Herz-Jesu-Kirche is een zeventiende eeuwse kerk net buiten het oude centrum van Graz. Het donkerrode bakstenen gebouw is een lust voor het oog. Ook fenomenaal: het Kunsthaus Graz. Dit museum werd in 2003 gebouwd en is geïnspireerd door digitale ontwerptechnieken, de blob architectuur. 's Nachts licht de vreemde donkere blob op en verschijnen er allemaal lichtjes. Wie nog nooit in Graz is geweest, moet er een keer kijken. Boek een hotel en geniet van de reine Oostenrijkse lucht.

Istanbul, brug tussen werelddelen

TURKIJE, ISTANBUL Istanbul is een verdeelde stad. De Bospurus scheidt Europa en Azië en scheurt daarmee Istanbul in tweeën. Als toerist is het interessant om de verschillen tussen West- en Oost-Istanbul te zoeken. Verder is Istanbul een bijzondere stad doordat steeds meer moslims christen of atheïst worden. Oude moskeeën zijn nu in gebruik als musea, zoals het immens grote Hagia Sophia. Modern Istanbul verenigd met het oude Istanbul. Trouwens, als we het toch over oud hebben: bezoek ook zeker de muren van Constantinopel. Constantinopel (het oude Istanbul) werd omsloten door een stadsmuur. Een groot deel van de vijftiende eeuwse muur staat nog! Of neem een kijkje in het Dolmabahçe-paleis, waar de beroemde Atatürk in de laatste jaren van zijn leven woonde. Istanbul is een stad die je laat verbazen. Ga er een weekje naar toe! Je zult er geen spijt van hebben.

Laatst gewijzigd: 2018-10-11 10:23:40 · Gepubliceerd: 2009-03-09 14:02:32 - 1971

Kijk ook bij...

1 reactie