Nieuwbouw voor Naturalis Leiden

Bezoek het Naturalis Leiden. |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Alle zoölogische collecties uit Nederland verhuizen naar Leiden

12 maart 2009 Leiden, Zuid-Holland Alle zoölogische collecties uit Nederland verhuizen naar Naturalis Leiden. Daardoor zal Naturalis gaan uitbreiden met nieuwbouw.

"Het is eigenlijk niet Naturalis die al de collecties overneemt, maar daar is een aparte stichting voor. Het NCB (Nederlands Centrum voor Biodiversiteit)", aldus woordvoerder Astrid Kromhout van Naturalis. Het gaat om verzamelingen insecten, schelpen, opgezette dieren en skeletten vanuit het hele land. "We moeten hiervoor wel onze collectiecapaciteit uitbreiden, want de Naturaliscollectie van 12 miljoen objecten verdubbelt. Maar in Leiden is er plek voor nieuwbouw", aldus Kromhout.

Naturalis heeft een bedrag van de regering gekregen om dit project in goede banen te leiden. "We hebben nu nog maar de helft van het geld dat we nodig hebben voor het hele project." Hierdoor zal het nog wel even duren voordat alle collecties in Leiden zijn ondergebracht.

"Kort geleden is de hele collectie van het Utrechts Herbarium overgekomen. Dat is natuurlijk best even slikken", doelt Kromhout op de emotionele gevoelens van de Utrechtse curatoren. Het Zoölogisch Museum Amsterdam staat als volgende op de lijst om hun collectie over te dragen, maar dit stuit nog op verzet van de curatoren en medewerkers. "Er gaan inderdaad veel gevoelens mee gepaard. Sommige mensen werken er al hun hele leven."

Het duurt nog wel even voordat het publiek de veranderingen zal merken. "Eerst gaan we alles opslaan en toegankelijk maken voor de wetenschap, daarna wordt het pas toegankelijk voor bezoekers."

Kijk ook bij...

1 reactie

Laatst gewijzigd: 2015-07-30 13:10:03 · Gepubliceerd: 2009-03-12 09:51:28 - 1473