Panorama Mesdag niet blij met gestopte bouw

BAM legt werkzaamheden definitief stil

Nieuws door

archief oud artikel 16 maart 2009 Den Haag, Zuid-Holland Panorama Mesdag in Den Haag is niet blij met de gestopte werkzaamheden van BAM aan de bouw van de parkeergarage naast het museum. In een persbericht vertelt BAM dat er nooit overeenstemming is bereikt over een vervolgopdracht en beschouwd hiermee de samenwerking als beëindigd.

Museum verzakt

Voor Panorama Mesdag heeft de bouw van de parkeergarage alleen maar problemen met zich mee gebracht. Een jaar geleden zijn de werkzaamheden stil gelegd na een verzakking van de fundering van het museum. Hiervoor is toen een extra versteviging aangelegd.

Onderhandelingen

"In het afgelopen jaar is er op veel manieren naar een oplossing gezocht", zo meldt de directrice van het museum, Marijnke de Jong. "Experts hebben de grond onderzocht, er is overleg geweest, onderling veel gesproken en er is gekeken ze de schade goed kunnen vergoeden." BAM bevestigt dit: "Niet alleen met het museum, maar ook met veel andere partijen is er onderhandeld. Met onder andere het restaurant, een hotel, de provincie en de opdrachtgever is er gekeken naar een verantwoorde oplossing voor dit probleem."

Compensation grounding

De Jong: "Het zag er naar uit dat het voorstel bijna klaar was. Het bouwbedrijf zou met een moeilijk woord, gebruik maken van compensation grounding. Dit wil zeggen dat er op een voorzichtige manier gebouwd wordt en de fundering onder het museum telkens een soort van injectie krijgt waardoor het stevig op zijn voegen blijft staan. Maar na veel tijd en energie verspild te hebben, hebben wij nog steeds niets. Ja, een grote, diepe bouwput naast ons museum."

Minder bezoekers

Panorama Mesdag vertelt dat de onderhandelingen ervoor gezorgd hebben dat er geen tijd meer was voor het opstellen van een plan voor fondsenwerving. "En dat is heel jammer. De schade die gemaakt is zal niet erger worden, maar het gerucht deed de ronde dat het museum dicht zat door de verzakking. Dit merkte wij wel aan de bezoekersaantallen. Maar voor de duidelijkheid: wij zijn open, veilig en blij met elke bezoeker die komt." Het Haagse museum herbergt 's werelds grootste panoramaschilderij op de oorspronkelijke plek, met een lengte van 120 meter.

BAM

BAM zegt dat er in het verleden twee vooropdrachten (ontwerp en bouwkuip) waren. Deze zijn door hun uitgevoerd. De reden voor de beëindiging van de bouw is dat er geen daadwerkelijke opdracht is gekomen voor de bouw zelf. Ook hiervoor is er nooit een contractuele overeenkomst gesloten. De opdrachtgever heeft een kort geding aangespannen. Tot dan zal BAM de omgeving niet ontruimen of het project voortzetten. Wanneer de uitspraak zal zijn is nog onbekend.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2009-03-16 10:44:43 - 328

Dit past bij 'Panorama Mesdag niet blij met gestopte bouw'