1

Rhenense olifant redt mensenlevens

Olifanten worden opgeleid tot mijnruimers

Bezoek Ouwehands Dierenpark! Nieuws door

archief oud artikel 31 maart 2009 Rhenen, Utrecht Vandaag beginnen olifanten in Ouwehands Dierenpark aan een training 'landmijnen opsporen'. Als het de olifanten lukt om de kruitdampen te vinden, is de proef geslaagd. Dan zouden olifanten vaker ingezet kunnen worden voor opsporing van landmijnen.

De olifanten van Ouwehands Dierenpark in Rhenen oefenden de afgelopen weken al met appels. De verzorgers verstopten de vruchten, die overgoten waren met limonadesiroop. De reuzen wisten met hun slurf de appels feilloos op te sporen. Deze week beginnen ze met kruitdampen.

Snuf, snuf... wat ruikt onze redactie-olifant? Het lijkt wel een 1-aprilgrap! De persvoorlichters bij Ouwehands moeten het haast wel in hun broek hebben gedaan toen ze de DagjeWeg.NL-redactie ijskoud verzekerden dat het 'echt waar' was en 'beslist geen 1-aprilgrap'.
Toch zit er dat bekende 1-aprilluchtje aan. Alle ingrediënten zijn er:
  • Een subtiel persbericht, zonder een al te grote roep om aandacht;
  • Een bijzonder nieuwtje, dat sowieso opgepikt zal worden door argeloze journalisten;
  • Een onvoorstelbare onmogelijkheid, die achteraf zo hilarisch is, dat degene die erin getrapt is zich de ogen uit zijn hoofd schaamt.
Waarom zou men beschermde olifanten gebruiken, als men ook ratten kan gebruiken, of - beter nog - apparaten? Hoe moeten de olifanten ooit ingezet worden in gevaarlijke gebieden? Business-class in het vliegtuig?
Helaas, helaas: DagjeWeg.NL kent zijn pappenheimers. Vorig jaar nog trapte één van de DagjeWeg.NL-redacteuren in een hilarische grap van Diergaarden Blijdorp. Zij hadden DagjeWeg.NL en talloze andere media er van overtuigd dat... nouja... ehh... dat de leeuwen voortaan vegetarisch zouden eten.

In het Engelse Cornwall doen ze dezelfde proef, maar dan met ratten. Het voordeel van deze kleine beestje is dat de mijn niet kan ontploffen als het diertje er over heen loopt. Dat is wel andere koek bij olifanten.

In Centraal-Afrika raken veel mensen verminkt en gaan zelfs dood, als zij stappen op een mijn. Het gaat in die regio om honderden doden per jaar. De olifant en de rat kunnen hier waarschijnlijk een verschil in maken. Een rat kan binnen een half uur honderd vierkante meter controleren, terwijl een mens daar twee dagen voor nodig heeft. Het voordeel van een olifant is dat zij een dertig keer sterkere reuk hebben dan mensen.

Laatst gewijzigd: 2012-12-12 15:31:07 · Gepubliceerd: 31 maart 2009 - 698