Grote schilderijenveiling in Nederland

Allerlei grote schildernamen gaan onder de hamer

Nieuws door

archief oud artikel 6 april 2009 Amsterdam, Noord-Holland Bij Sotheby's in Amsterdam gaan op 22 april verschillende grote meesters uit de 19e eeuw onder de hamer. Er zijn 'Romantische School'-werken bij van Koekkoek, Springer en Ronner en Impressionistische stukken door leden van de Haagse en Amsterdamse School, waaronder Mesdag, Israels en Breitner.

Dat het een bijzondere veiling gaat worden is al te zien aan het aanbod. Er worden een groot aantal Amsterdamse stadsgezichten geveild van Nederlandse meesters maar ook van internationale schilders, zoals van de Italiaan Vittorio Schiavon en de Fransman Charles Lapostolet.

Van Otto Eerelman (1839-1926) worden vier werken ter verkoop aangeboden. De schilderijen zijn afkomstig uit Eerelmans huis in Groningen. Otto werd bekend om zijn schilderijen van paarden en honden. Één van zijn opdrachtgevers was koningin Wilhelmina. Mede dankzij haar opdrachten nam zijn bekendheid toe. Eerelman heeft namelijk dertig jaar lang verschillende belangrijke gebeurtenissen in het leven van de koningin vastgelegd, waaronder haar kroning en het huwelijk met prins Hendrik in 1901. Maar de vier werken die worden aangeboden zijn niet van koninklijke aard. Het zijn privéwerken van Eerelman die tot na zijn dood in zijn huis hingen. Ze worden nu voor het eerst te koop aangeboden. Het schilderij van de vier Sint Bernhard puppies had een centrale plaats in de hal.

Het strandgezicht van Philip Lodewijk Jacob Frederik Sadée werd pas ontdekt. Het schilderij is er wel duidelijk één van Sadée. Het gebruik van heldere kleuren en een zelfverzekerde manier van schilderen zijn treffend. Het schilderij heeft een waarde van €50.000 - €70.000.

Het duurste schilderij is toch zeker wel het 'Stadsgezicht met huisje aan de Zalmstraat'. De schilder Cornelis Springer (1817-1891) heeft het in 1853 geschilderd. De richtprijs is €120.000 - €180.000.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 6 april 2009 - 2856

Dit past bij 'Grote schilderijenveiling in Nederland'

1 reactie