1

Apenheul ontdekt uitgestorven aap

Medewerker Apenheul vindt uitgestorven gewaande geelstaart-wolaap in Peru

Bezoek de Apenheul Nieuws door

archief oud artikel 7 april 2009 Apeldoorn, Gelderland Hans Dignum, bioloog en medewerker van Apenheul, moet de dag van zijn leven gehad hebben, toen hij op een reis naar Peru een zeer bijzondere aap vond. In het dal van de Chilchos rivier zag hij een groep zeer zeldzame geelstaart-wolapen. Deze apensoort werd lange tijd voor uitgestorven gehouden, maar is sinds een paar jaar enkele keren gezien.

Bert de Boer, directeur van Apenheul, is blij voor zijn collega, maar ziet tegelijkertijd groen van jaloezie. "Begin maart dit jaar was ik zelf nog in Chilchos. We vermoedden al jaren dat de geelstaart-wolaap daar in de omgeving voorkomt. Maar ook toen weer liep onze zoektocht op niets uit", zegt de directeur. Amper drie weken later zijn de apen toch weer aangetroffen. "Jammer dat ik er niet bij was, maar toch fantastisch! Want de zekerheid dat deze zeer bijzondere apensoort in de Chilchos Vallei leeft, maakt de kans op bescherming van het nevelwoud met zijn unieke biodiversiteit ineens veel groter."

Koffie

Wat hebben al die Apenheulmedewerkers in Peru te zoeken? De Apenheul laat Nederlandse bezoekers niet alleen aapjes kijken in het Apeldoornse park, maar zet zich ook in om apen te redden waar het kan. In Peru wordt het leefgebied van apen steeds kleiner omdat boeren er meer en meer bossen hebben gekapt. Zo konden zij hun landbouw en veeteelt op peil houden. De Apenheul heeft samen met die boeren koffieplantages opgezet. Daarmee verdienen de boeren genoeg geld - dat is de bedoeling althans - zodat ze niet nog meer bos hoeven te kappen.

Geelstaart-wolapen (Lagothrix flavicauda) leven in de nevelwouden op de oosthellingen van het Andesgebergte in Peru op hoogten van rond de 2000 meter. Hans Dignum en de Peruaanse primatologe Fanny Cornejo (Universiteit van San Marco) vonden de apen in maart, na een dagenlange zoektocht.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 7 april 2009 - 1007