1

In een dipje? Bezoek Tiels Flipje!

Flipje en Streekmuseum is vooral nostalgisch

Bezoek Flipje en Streekmuseum Tiel Reportage door

archief oud artikel 14 april 2009 Tiel, Gelderland Als er één Nederlandse fabriek een bekend logo heeft, dan is dat toch wel de Betuwse jamfabriek. De fabriek is al sinds 1993 gesloten, maar haar mascotte Flipje leeft nog voort. Ontmoet het fruitbaasje in het Flipje en Streekmuseum in Tiel.

Het gemoderniseerde museumpand heeft aan de ene kant uitzicht op de haven en aan de andere kant een uitkijk op de historische binnenstad. Flipje is op meerdere plekken deze binnenstad terug te vinden. Zo staat er bijvoorbeeld een bronzen Flipjestandbeeld in het centrum van Tiel. Een eerbetoon is het, net als het Flipje en Streekmuseum.

Rustig

Het is op deze lentemiddag erg rustig in het museum, maar dat is normaal gesproken wel anders, verzekert meneer Jonkman van het museum. "Het is hier vaak erg druk. Veel bezoekers komen uit de regio, maar we hebben hier ook veel bezoekers uit de rest van het land: iedereen kent Flipje per slot van rekening." Vanaf de bovenste verdieping legt Jonkman uit wat er in het museum te zien is. Het Flipje en Streekmuseum bestaat uit twee gedeeltes: het ene gedeelte gaat over Flipje en - hoe verrassend! - het andere over Tiel en omgeving.

Modern

Eerlijk gezegd onderscheidt het streekgedeelte van het museum zich niet zo heel erg van andere gemeentemusea. Ouwe borden, schilderijen, wapens en meer van dat soort dingen. Stoffig is dit museum overigens niet: het museum heeft duidelijk geprobeerd om met de tijd mee te gaan en ook jonge bezoekers aan te spreken. In het streekgedeelte staat bijvoorbeeld een oude tafel waaraan twee beeldschermen zijn gemonteerd. Op deze schermen is een grappige dialoog tussen twee oude Tielenaren te horen. Best komisch.

Nostalgisch

Verrassend genoeg is het Flipje gedeelte van het museum veel minder modern. Dit gedeelte is toch het belangrijkste van het museum, maar het zijn toch vooral veel oude jampotten en etiketten. Dat is overigens niet storend: dit museumgedeelte heeft duidelijk de bedoeling om nostalgische gevoelens op te roepen. Dat lukt goed, maar alleen bij bezoekers die de Betuwse jam en Flipje het fruitbaasje kennen. Voor jongere bezoekers is Flipje en zijn museum wel aardig, maar niet bar interessant. Nogmaals: bezoekers die Flipje wél kennen, halen in het Flipje en Tielmuseum fijne herinneringen op. Zij vallen met de neus in de jam.

Foto 1. Flipje het fruitbaasje, wie kent hem niet? Foto: Flipje- en Streekmuseum Tiel
Foto 2. Er zijn nog talloze rekwisieten bewaard gebleven van en over Flipje. Foto: Flipje en Streekmuseum Tiel
Foto 3. Leer niet alleen over Flipje, maar ook over het productieproces van de heerlijke jam waarvoor Flipje reclame maakte.

Laatst gewijzigd: 2023-02-17 16:53:19 · Gepubliceerd: 14 april 2009 - 4023