Kopstukken in Rhenen

Kunstwerken van Marcel Kop in gemeentemuseum Het Rondeel in Rhenen

Bezoek Het Rondeel Reportage door

archief oud artikel 4 mei 2009 Rhenen, Utrecht "Moeilijk om er af te blijven he? Je mag rustig even aan de gladde steen voelen hoor!" Kunstenaar Marcel Kop toont zijn werken in gemeentemuseum Het Rondeel in Rhenen.

De tijdelijke tentoonstelling (tot 13 juni 2009) laat de stukken van Marcel Kop zien. De tentoonstelling heet 'Kopstukken'. Een woordgrap: de stukken van Kop. Het soort talige humor waar Kop van houdt. Dat blijkt ook als je door de bescheiden expositieruimte loopt. Het eerste kunstwerk is letterlijk een leuke binnenkomer: het is een deurmat met het patroon van een schaakbord. Op de deurmat een paar platte schaakstukken. 'Schaakmat' heet het kunstwerk. "Een grapje, een aardigheidje", zegt Marcel Kop terwijl hij zijn schoenen veegt aan zijn eigen schaakmat.

De expositieruimte voor tijdelijke tentoonstellingen is vrij klein in het Rondeel. Aan de wanden van de rechthoekige kamer hangen schilderwerken, in het midden staan beeldhouwwerken. "Normaal gesproken staan al deze werken bij mij in huis. Het is natuurlijk best een eer voor me om mijn werk hier te laten zien", zegt Kop. "Maar het is nu wel een beetje kaal in huis...", zegt de kunstenaar met een knipoog.

Abstract

De schilderijen zijn kleurrijk en abstract, maar met een beetje fantasie is het onderwerp uit de titel wel herkenbaar in het kunstwerk. De doeken hebben vrijwel allemaal natuurthema's en titels als 'Zomer' en 'Oogst'. Kop houdt er blijkbaar van om buiten de lijntjes te denken, want zijn schilderijen spelen stuk voor stuk met de grenzen van de omlijsting. Sterker: veel van zijn schilderijen gaan door voorbij de lijst.

Glad

"Vroeger heb ik wel figuratieve werken gemaakt," zegt Kop, "maar andere mensen zijn daar veel beter in dan ik en ik laat het graag aan hen over. Hier beleef ik meer plezier aan." Ook bij de beeldhouwwerken is aardig wat inbeeldingsvermogen nodig om er een onderwerp in te zien. Dat maakt ze trouwens niet minder mooi om te zien: de stenen zijn in prachtige harmonieuze vormen geslepen en geschaafd en superglad afgewerkt. Een plezier voor het oog en een genot voor de vingers. De tentoonstelling 'Kopstukken' is nog tot 13 juni 2009 te zien.

Foto 1. Woman 2008 ( serpentijn ) 37x26x17 cm, Marcel Kop
Foto 2. Catch 2008 (Marmer / Verguld Zilver / RVS) 86x22x13 cm, Marcel Kop
Foto 3. Grenzenlooos.2005 (Acryl op doek en multiplex) Ø120 cm.met inwendige lijst, Marcel Kop

Laatst gewijzigd: 2022-12-28 12:56:23 · Gepubliceerd: 4 mei 2009 - 599