Gestolen Klimt eindelijk terug bij joodse eigenaar

Krap zeventig jaar na dato komt het schilderij weer in de familie

Nieuws door

archief oud artikel 21 april 2009 Landelijk Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de nazi's de joodse familie Munk bestolen van hun bezittingen. De Munk's waren oude bekenden van Gustav Klimt. Zij bezaten veel van zijn schilderijen, waaronder de drie portretten van hun overleden dochter Ria Munk. Nu wordt het prachtige kunstwerk na een kleine zeventig jaar teruggegeven aan de erfgenamen van moeder Aranka Munk.

Het desbetreffende schilderij van Ria Munk, dat Klimt nooit voltooid heeft, hing jaar in jaar uit in het Lentos Museum in Linz. Deze had het gekregen vanuit de gemeente Linz. Al jaren proberen de nazaten van de familie Munk het schilderij terug te krijgen, maar tot nu toe zonder succes. Ze konden namelijk niet aantonen dat het schilderij met Ria Munk ook echt van hen was. De eigenaresse van het schilderij, Aranka Munk, werd namelijk gedeporteerd naar concentratiekamp Lodz in Polen waar zij in 1941 stierf. Gelukkig wisten de nazaten een getuige te traceren, de kleinzoon van de vroegere butler. De man had als negenjarige jongen het schilderij in het huis zien hangen. Na die verklaring ging de gemeente Linz overstag en geeft binnenkort het schilderij terug.

Het is een trieste geschiedenis. Moeder Aranka Munk wilde een portret van haar dochter, die zichzelf in 1911 op 24-jarige leeftijd van het leven beroofde. Gustav Klimt heeft drie pogingen gedaan om haar zo natuurlijk te schilderen. Het laatste schilderij was nog niet af, maar daardoor is het niet minder waard. De waarde van het werk wordt geschat op 15 miljoen euro.

Gustav Klimt (1862-1918) was een Oostenrijkse symbolistische schilder die er een zeer herkenbare schildersstijl op na hield. Hij schilderde met veel mystiek en erotiek en dit leverde hem tijdens zijn leven veel kritiek op. Maar aan het eind van zijn leven kreeg hij erkenning voor zijn werk: hij werd eredocent van de universiteit van München en Wenen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 21 april 2009 - 505

Dit past bij 'Gestolen Klimt eindelijk terug bij joodse eigenaar'