1

Prehistorische vondst in Delft

Archeoloog stuit per toeval op resten van vuurplaats

Nieuws door

archief oud artikel 21 april 2009 Emmen, Drenthe Een unieke vondst in Emmen. Daar werden vrijdagmiddag oude restanten van vuurplaatsen gevonden. DagjeWeg.NL sprak met archeoloog Eric van der Kuijl over 'zijn' vondst.

De archeoloog vond resten van zeven prehistorische vuurplaatsen. Gemeentearcheoloog Eric van der Kuijl bracht een bezoekje aan de graafwerkzaamheden in de wijk Delftlanden. "Een collega was bezig met een inspectie", beschrijft Van der Kuijl. "Toen deed ik de ontdekking. Als archeoloog heb je er oog voor. Het is niet voor niets je vak."

De ontdekking van de waarschijnlijk acht tot tienduizend jaar oude resten is een toevalstreffer. Van der Kuijl: "Ik ben pas zes weken aan de slag als gemeentearcheoloog bij de gemeente Emmen. En dan tref ik zo snel al iets aan. Dit onderstreept het belang van een gemeentearcheoloog."

Onderzoek gaat door

Maandagmiddag werd de vondst in kaart gebracht en onderzocht. Er zijn as- en houtskoolmonsters genomen. De komende maanden verblijven de resten uit de middensteentijd in een laboratorium. "Er wordt microscopisch onderzocht hoe de leefomgeving er tienduizend jaar geleden uitzag in Drenthe. De belangrijkste vraag is: zijn de restanten van de vuurplaats kwalitatief goed genoeg? Ik kan dat niet zien. Daarvoor is een microscoop nodig."

De werkzaamheden in de Delftlanden gaan morgen gewoon weer door. "Klaar is klaar", vindt archeoloog Eric van der Kuijl. "De grond is geheel onderzocht, dus het is nu af. Daarnaast hebben de bouwvakkers natuurlijk ook een schema waar ze zich aan moeten houden."

Het is nog onbekend of de resten na het onderzoek beschikbaar worden gesteld aan een museum.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 21 april 2009 - 308

Dit past bij 'Prehistorische vondst in Delft'