Treinkaartjes mogelijk stuk duurder

NS zeggen genoodzaakt te zijn kosten Pro Rail door te berekenen aan klant

Nieuws door

archief oud artikel 28 april 2009 Treinkaartjes worden volgend jaar wellicht een stuk duurder, want de NS zeggen dat ze de aangekondigde kostenverhoging van Pro Rail wel moeten doorberekenen aan de klant. De NS hebben al een klacht ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA).

Pro Rail vraagt komend jaar 30 miljoen euro meer van de NS. Volgens de NS is dat bedrag alleen maar te betalen als de NS de prijs van de kaartjes verhogen. Normaal gesproken worden de kaartjes ieder jaar al iets duurder, omdat het geld elk jaar ietsje minder waard wordt. Volgend jaar zou daar nog eens 2,5 procent bovenop komen. Onvermijdelijk, volgens de Nederlandse Spoorwegen.

Oneerlijk

De NS vinden de verhoging oneerlijk, omdat de regering eigenlijk voor deze kosten op moeten draaien. Dat zit zo: Pro Rail zorgt voor de aanleg en het onderhoud van het spoorwegennet. De overheid moet dat betalen. De vervoerders (waarvan de NS verreweg de grootste is) betalen vervolgens het extra onderhoud, wat nodig is doordat zij het spoorwegennet gebruiken. Volgens een woordvoerder van de NS laat ProRail de vervoerders nu opdraaien voor een deel van de vaste kosten, die dus eigenlijk door de overheid betaald zou moeten worden.
"Twee jaar geleden hebben ze dit ook geprobeerd, maar de NMa heeft ze toen in het ongelijk gesteld. Wij denken dat we nu ook een hele sterke zaak hebben", zei een woordvoerder van de NS vanmorgen in het NOS-Journaal.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 28 april 2009 - 518

Dit past bij 'Treinkaartjes mogelijk stuk duurder'

2 reacties: