1

Meivakantie in Amsterdam start traag

Dagjesmensen blijven thuis door nat weer

Nieuws door

archief oud artikel 28 april 2009 Amsterdam, Noord-Holland Geen zonnetje. Geen gezelligheid. Somberheid domineert de Amsterdamse straten. Veel internationale toeristen; de dagjesmensen blijven thuis.

"Dit is mijn derde keer in Nederland", stamelt de 38-jarige Amaya Hachikka. De Japanse voldoet exact aan het stereotype Japanse toerist: digitale spiegelreflexcamera in de hand, terwijl haar ogen van links naar rechts schieten. "Het weer is niet ideaal. Gelukkig zit ik nog een paar dagen in Nederland, dus ik hoop dat het beter wordt." Koninginnedag kent Amaya niet. "Wanneer is dat? Overmorgen? Goh, daar heb ik niets over gehoord! Ik weet niet of ik mee ga feesten. Ik ben niet zo'n feesttype, haha."

Bij de Heineken Experience wandelt Lisa Koopemaker met haar dochter Birgit. "Wij komen net bij Madam Tussauds vandaan. Birgit staat zelfs op de foto met Jan Smit!" Birgit lacht, een trotse glimlach verschijnt op het gezicht van Lisa. "Ik heb geen flauw idee wat de Heineken Experience is. Mijn man is er vorige maand naar toe geweest. Hij noemde het een aanrader. Nu zijn wij meiden aan de beurt." En waar is de man? "Die is op zijn werk. Hij heeft geen vakantie!"

Op de Dam pronken gigantische kermisattracties. Yela stapt net uit het reuzenrad. "Ik woon dichtbij, dus ik moest gewoon even in het reuzenrad. Ik merk wel dat het iets rustiger is. Waarschijnlijk komt dit door het weer. Er zijn wel veel buitenlandse toeristen, maar ja, die hebben al geboekt. Dan kun je niet meer terug!" Yela praat vol trots over 'haar' Amsterdam. "Zelfs op een regenachtige dag als vandaag is het de moeite waard om de straat op te gaan. Toch geniet ik meer als de zon schijnt."

Overmorgen is het Koninginnedag. Komen Nederlandse toeristen dan wel naar Amsterdam? Of gooit het weer roet in het eten? Even afwachten nog.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 28 april 2009 - 413

Dit past bij 'Meivakantie in Amsterdam start traag'