Met je neus in de schuimkraag

Heineken Experience |  deel via WhatsApp | Reportage door

Avontuur en historie tijdens de Heineken Experience

1 mei 2009 Amsterdam, Noord-Holland Heineken en Nederland. Twee handen op één buik. Op het terras. In de kroeg. Op het strand. In de achtertuin. Op de bank. Boven de barbecue. Overal drinken mensen Heineken. Maar pas echt dorst krijg je na de Heineken Experience. Heerlijk en helder!

De Heineken Experience in Amsterdam vertelt het verhaal van Heineken. De locatie - de oude Heineken Brouwerij - is perfect gekozen. Bezoekers wandelen door een ervaringsmuseum. Proef het voorstadium van bier, bezoek de oude brouwerij en geniet van het bier. Het mooiste cadeau is dat je aan het eind van de tocht twee biertjes mag drinken en gratis een boottocht mag maken in de Heineken-rondvaartboot.

Nieuw is de multimediatour! Dit is een audiotour in zeven verschillende talen, die gratis te downloaden is op je smartphone door middel van de Heineken Experience app. Daarnaast kun je ook een tablet huren voor maar € 2,50, waarop je in je eigen taal nog deze multimediatour kan volgen.

Het museum trekt voornamelijk internationale toeristen. "Minder dan tien procent van de bezoekers is Nederlands", legt medewerkster Sarah uit. "Dit komt ook door de mentaliteit. Nederlands denken snel: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. In het buitenland is Heineken enorm groot. Het is heel cool." Het nadeel is wel dat alle teksten in het Engels zijn.

Internationaal

De interactieve reis begint in een bruin café. De digitale barman legt de geschiedenis van Heineken uit. Drie mannen schreven deze geschiedenis: Gerard Adriaan Heineken, Henry Pierre Heineken en natuurlijk 'Freddy' Heineken. Gerard was iemand met weinig bierbrouwervaring. Toch kocht hij in 1864 brouwerij 'de Hooiberg'. Het was alles of niets voor Gerard. Zijn passie voor bier zorgde ervoor dat het biermerk Heineken succesvol werd. Enkele jaren later opende Gerard de brouwerij op de Stadhouderskade: de plek waar nu de Heineken Experience is gevestigd. Henry, de zoon van Gerard, was scheikundige en verbeterde het bier. Door nieuwe technologieën liep Heineken ver voor de concurrenten. Freddy Heineken toverde een internationaal gezicht. Heineken wordt overal gedronken en herkend. De rode ster, de lachende e's en natuurlijk het gouden bier. Geliefd in binnen- en buitenland.

Na een historisch overzicht begint de Heineken Experience pas echt. Medewerkers leggen het een en ander uit over bier. Bezoekers proeven het voorstadium van brood (water met gerstemout). Het goedje smaakt als zoete koude thee met een kleffe broodsmaak. Neem een kijkje in de keuken van de Heineken brouwerij. De gigantische brouwzaal is inspirerend, indrukwekkend, maar bovenal een prachtig stukje Nederlandse geschiedenis.

Bottle jezelf

En dan volgt het hoogtepunt van de brouwerij: de Brew You Ride. Niet bier, maar bezoekers worden gebotteld. Ervaar hoe het is om te gisten, te fermenteren en om uiteindelijk te worden getransporteerd. De simulatie kent veel levensechte effecten: water, wind, zeepbellen en felle bewegingen. Tijdens de reis vermaakt een vrolijke man de bezoekers met geestige opmerkingen. "I wish my mother could see me now", vertelt hij, terwijl hij boven een gigantische poel bier hangt. Enkele Britse toeristen lachen om zijn observaties.

Na de indrukwekkende reis is het tijd voor ontspanning. In de Heineken bar wordt een verrukkelijk biertje geserveerd. Na de geoliede PR-machine schreeuwt je lichaam niet om bier, maar om Heineken! Mensen mogen vragen stellen aan de barman. "Heeft Heineken het afstrijken van de schuimlaag na het tappen bedacht?", vraagt een toeschouwer in het Engels. De barman stamelt: "Well... I don't know. It could be." Tjah, het is ook niet mogelijk om alles te weten.

5,99 euro

Na de Experience is het mogelijk om nog een biertje te drinken, een foto op te nemen of zelfs een video. Of bezoek de Heineken shop met enorm veel Heineken goodies. Gelukkig bevindt de Albert Heijn zich in de nabije omgeving van de Heineken Experience. Zes flesjes Heineken: 5,99 euro. De fijne ervaring zet zich buiten door. En volgende week nogmaals in de kroeg. En deze zomer boven de barbecue. Nog jaren. Decennia. Eeuwen. Val met je neus in de schuimkraag. Ga naar de Heineken Experience!

Foto 1. Hier werd tot 1989 Heineken bier gebrouwen. Foto: Tim Kraaijvanger
Tijd om gevuld en gelabeld te worden! Foto: Tim Kraaijvanger
Een lekker biertje na afloop van de Experience. Foto: Tim Kraaijvanger

Laatst gewijzigd: 2018-10-11 10:19:09 · Gepubliceerd: 2009-05-01 12:23:47 - 2624