1

Gauguin sneed Van Gogh's oor af

Nieuwe theorie Duitse onderzoekers: Van Gogh sneed eigen oor niet af

Bezoek het Van Gogh museum Nieuws door

archief oud artikel 5 mei 2009 Het bekende verhaal is dat Van Gogh zijn eigen oor afsneed, maar Duitse onderzoekers komen met een nieuwe theorie: zijn vriend Paul Gauguin sneed zijn oor af met een zwaard, waarna beide schilders besloten deze geschiedenis te verzwijgen en een ander verhaal te vertellen.

Beide mannen zouden zich aan een 'stiltepact' gehouden hebben. Gauguin omdat hij dan niet vervolgd zou worden en Van Gogh in een ijdele poging om zijn wankele vriendschap met Gauguin in stand te houden.

De Britse krant The Daily Telegraph schrijft vandaag over het onderzoek van de Duitse onderzoekers Hans Kaufmann en Rita Wildegans.

Nieuwe theorie

De bekende theorie is dat Vincent van Gogh in een moment van verstandsverbijstering (hij had wel vaker zulk soort momenten) zijn eigen oor afsneed, om die vervolgens in een doek gewikkeld te overhandigen aan een prostituee.
De twee Duitse onderzoekers hebben zich twee jaar in het leven van Van Gogh gestort en kwamen met een heel andere theorie: Gauguin, een goede schermer, was van plan om Van Gogh's 'gele huis' in Arles te verlaten. Hij had het er niet plezierig gevonden. Terwijl hij wegliep - koffers in de ene hand, zijn degen in de andere - kwam Van Gogh boos achter hem aan. Eerder had Van Gogh al een glas naar hem gegooid. Toen de twee een bordeel naderden, werd hun ruzie steeds heftiger. Toen haalde Gauguin uit met zijn degen en sneed zo een stuk van Van Goghs linkeroor af, in woede of bij wijze van zelfverdediging.
Het wapen werd in de rivier gemikt en Van Gogh strompelde naar huis, waar hij de volgende dag door de politie werd gevonden. Toen verzon Van Gogh volgens de Duitse onderzoekers het verhaal dat hij zijn eigen oor zou hebben afgesneden.

Twijfelachtig

Niemand is erbij geweest, maar de meeste experts houden de oude theorie voor meer waarschijnlijk. Zij voeren daarvoor aan dat Gauguin naar alle waarschijnlijkheid al uit het 'gele huis' vertrokken was vââr het oor-incident. Bewijzen hebben Hans Kaufmann en Rita Wildegans ook niet, maar volgens hen sprak Van Gogh in verhullende termen over het incident in de briefwisselingen met zijn broer Theo en met Paul Gauguin zelf. Hun laatste woordenwisseling zou zijn geweest: 'Jij zwijgt, ik zal ook zwijgen'.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 5 mei 2009 - 574

Activiteiten Van Gogh Museum

Nu te bezoeken

Tentoonstelling Painting as a Last Resort


In de expo 'Painting as a Last Resort' staan fantasierijke landschappen geschilderd door Matthew Wong centraal. Ontdek het oeuvre van Wong en hoe hij geïnspireerd is geraakt door Van Gogh in het...

Binnen enkele weken te bezoeken

Yoga in Van Gogh Museum


Reis door de seizoenen met de werken van Vincent van Gogh terwijl je je helemaal ontspant tijdens de yogales in het Van Gogh Museum.