Groen speelparadijs voor avontuurlijke kids

In KleinZwitserland willen zelfs papa en mama weer kind zijn!

Bezoek Speelpark Klein Zwitserland!   Reportage door

25 mei 2011 Toerisme Tegelen, Limburg In de bossen van Tegelen ligt het groene speelpark Klein Zwitserland verscholen. Een heuvelachtige, bosrijke en avontuurlijke megaspeeltuin waar de fantasie van kinderen weer tot leven komt. Wie door de poort loopt van het avonturenbos voelt zich gelijk een ridder, prinses, of Robin Hood zelf! In Klein Zwitserland verlangen zelfs papa en mama terug naar hun kindertijd. Helemaal als ze de langste buisglijbaan van Europa in het vizier krijgen!

Ouderwets spelen!

Klein Zwitserland is geen attractiepark, maar een groot avonturenpark waar kinderen weer ouderwets gaan spelen. Het bos heeft voor elk kind van nul tot twaalf iets te bieden. Het Kleuterland is bijvoorbeeld een apart gedeelte in het bos voor kids tot zes jaar. Hier vermaken ze zich goed én bovendien veilig. De speeltoestellen zijn in Kleuterland helemaal op maat gemaakt. De wipkipbiggen, glijbaanolifanten en de slingerende apen aan de schommels geven het geheel een gezellig tintje.

Langste buisglijbaan van Europa

Durfals die de speeltuin om de hoek te kinderachtig vinden, komen in Speelpark Klein Zwitserland aan hun trekken. De langste buisglijbaan en de hoogste schommel van Europa zijn hier namelijk te vinden. Met een lengte van 36 meter is de glijbaan alleen geschikt voor stoere kinderen. De buis kronkelt als een hele grote slang van de heuvel af. Glijbaankinderen op zoek naar nog meer uitdaging zijn op de goede plek aangekomen. Onderaan de glijbaan begint het spannende gedeelte van de speeltuin: Piratenland!

Piratenland

In Piratenland staat de hoogste schommel van Europa van wel 10,85 meter hoog. Naast dit Guinness Record zijn er ook een spannende glijbaan, een enorm piratenklimrek en twee kabelbanen te vinden. "Een, twee, drie. Daar gaan we!", klinkt het bovenaan de kabelbaan. Een vader en dochter sjezen met een rotgang naar de andere kant van Piratenland. Het blonde meisje gilt en krijst van spanning en geluk tegelijk.

Russisch Staatscircus

Maar het zijn niet alleen speeltoestellen die de klok slaan in Klein Zwitserland. In het midden van het park ligt een kleurrijke circuspiste. Hier zijn door het jaar heen allerlei leuke activiteiten te doen! Het is altijd een gezellige bedoening onder het rood en geel van het tentdoek. In de zomer treedt drie weken lang de echte circusfamilie 'de Pitinovs' op. Elk jaar reist dit Russische gezin weer af naar Tegelen om daar de kinderen te vermaken met fascinerende kunsten. Ja, het zijn niet zomaar een paar circusmensen! Het gezin maakt namelijk onderdeel uit van het Russisch Staatscircus.

Avonturenbos

In het westen van het speelpark is het Avonturenbos te vinden. Hier is het heerlijk spelen in de natuur, en wat voor een natuur! De prachtige bosrijke omgeving is het ultieme decor voor een heftige ridderstrijd, soldaatje spelen of gewoon 'boom verwisseltje'. Bomen zat!

Klein Zwitserland heeft in het Avonturenbos het Zintuigenpad aangelegd. Dit is erg leuk voor schoolklassen. Er staan op het Zintuigenpad namelijk tien speeltoestellen opgesteld. Ze zijn alle tien bedoeld om kinderen al spelenderwijs kennis te laten maken met hun eigen zintuigen. Of zoals het beschreven staat op het grote blauwe bord in het park: "Jouw zintuigen laten je spannende dingen beleven. Ga maar eens kijken, horen en bewegen!". Iets verderop staat De Tweelingschommel. Als het ene kind begint met schommelen komt de andere schommel in beweging. Terwijl het kind dat hard schommelt helemaal niet zo ver vooruit komt. Of kijk eens naar die draaiende schijven. Concentreer je op het midden van de cirkel en er gebeuren gekke dingen met je ogen.

Ervaar Klein Zwitserland

Klein Zwitserland is een park waar kinderen op een spannende manier nog ouderwets kunnen spelen. Maar het is ook heerlijk toeven in het bosrijke park. Kinderen willen kunnen rennen en dingen ontdekken. Of zoals bedrijfsleider Hugo Verweij zegt: "Kinderen willen de wind in hun haren voelen, ervaren hoe de wereld in elkaar zit, voelen hoe hun lijf werkt. Natuurlijk kunnen ze dat zelf niet onder woorden brengen, maar je merkt het aan ze. Ik ben ervan overtuigd dat kinderen na een dagje Klein Zwitserland moe maar voldaan naar bed gaan."

DagjeWeg.NL weet nog veel meer speeltuinen te vinden. Ga eens een dagje spelen!

Foto 1. Ouderwets spelen in het groen!
Foto 2. Klimmen, klauteren en tijgeren door Klein Zwitserland.
Foto 3. Glij van de langste buisglijbaan van Europa!
Foto 4. In de zomer treedt vier weken lang de echte circusfamilie 'de Pitinovs' op.
Foto 5. Met z'n allen in de schommelstoel.

Laatst gewijzigd: 2018-10-10 09:18:54 · Gepubliceerd: 2009-05-20 09:56:24 - 14298