1

Uitzonderlijke pannenkoekgeboorte in Arnhem

Europese primeur voor Burgers' ZOO

Bezoek Burgers ZOO!   Nieuws door

27 mei 2009 Arnhem, Gelderland De eerste adelaarsrog van Europa is geboren in de Arnhems dierentuin Burgers'ZOO. Met deze bijzondere geboorte van afgelopen nacht speelt de Arnhemse dierentuin zich in de Europese kijker. De komst van een baby-adelaarsrog, die als een opgerolde pannenkoek ter wereld kwam, is een kroon op de goede en jarenlange zorgen voor de roggen.

In Burgers’ Ocean leeft een groep adelaarsroggen van twee mannetjes en vier vrouwtjes. De kersverse moeder woont al ruim acht jaar in Arnhem en is inmiddels uitgegroeid to een exemplaar van 150 centimeter breed met een staartlengte van 250 centimeter. Maar de baby blijkt bij de geboorte ook geen kleintje te zijn. De jonge adelaarsrog weegt al 2,5 kilo en is bijna 40 centimeter breed. De staart meet al ruim één meter.

Adelaarsroggen brengen op een opmerkelijke wijze nakomelingen voort. De beesten zijn namelijk eilevendbarend. Dit houdt in dat de vissen een ei leggen in hun eigen lichaam. Eerst leeft de kleine van de dooier (zoals bij een kippenei) en na het openbreken van het ei, voedt het jong zich met voeding uit de baarmoeder. Een baby-adelaarsrog komt na 10 tot 12 maanden ter wereld.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2009-05-27 12:54:04 - 372