De geschiedenis vraagt om aandacht
1 juli 2009 bijgewerkt: 10 oktober 2018 Amsterdam, Noord-Holland Bezoekers van Koninklijk Paleis op de Dam zullen verward zijn als zij eenmaal ronddolen door de prachtige gangen van het paleis. "Dit is toch een paleis, hier woonden toch prinsen en prinsessen?", hoor je ze denken. Maar dat is verkeerd gedacht. Het Paleis op de Dam werd gebouwd als stadhuis. Het was het grootste niet-religieuze gebouw van de oude wereld en Amsterdam liet hiermee haar vrijzinnige karakter zien.
Audiotour
Iedere bezoeker krijgt een audiotour mee. Dit is een sprekende gids die in een klein mobiel telefoontje 'gepropt' zit. Telkens als je een 'hoogtepunt' passeert, geeft de gids automatisch uitleg. Opzich heel handig, maar als je je waant in een koninklijk paleis kom je bedrogen uit. De audiotour besteedt namelijk veel aandacht aan de periode dat het paleis nog een stadhuis was. Maar soms komt ineens Napoleon voorbij zetten en in een volgende kamer heeft koningin Juliana (als kind) blijkbaar nog een dutje gedaan. Wie de geschiedenis van het Paleis niet op een rijtje heeft, is na drie vertrekken helemaal in de war.
Informatievergaarbak
Maar om u voor te bereiden op deze overdaad aan informatie, krijgt u een korte geschiedenisles over Paleis op de Dam. Zo kunt u extra genieten van de bijzondere ruimtes en het paleis op waarde schatten. Want het Paleis op de Dam is wel een héél bijzonder gebouw, dat elke Nederlander in ieder geval één keer in zijn leven moet hebben bezocht!
Korte geschiedenisles
Paleis op de Dam werd tussen 1648 en 1665 gebouwd als stadhuis. Het stadhuis keek uit over het IJ en de stadsbestuurders zagen zo alle schepen aanmeren. De burgerzaal is de meest indrukwekkende zaal van het gebouw. Met een plafond van wel 27 meter hoog en allerlei schilderingen en beelden kan de bezoeker zich goed vermaken. De zaal ligt centraal in het gebouw en vroeger mochten Amsterdammers hier vrij rondlopen. Een soort luxe uitgevallen wachtkamer en ontmoetingsplek. In 1808 werd het stadhuis ingenomen door koning Lodewijk Napoleon (de vader van de latere keizer) en verbouwd tot paleis. Uit deze periode zijn tegenwoordig nog veel bijzondere empire-meubelen in het paleis te zien. In 1810 werd het Paleis zelfs een Keizerlijk Paleis. Dit kwam doordat koning Lodewijk Napoleon voor de belangen van de Hollanders opkwam. Dit schoot zijn regerende broer in het verkeerde keelgat. Na zijn aftreden werd het dus een Keizerlijk Paleis. In 1813 werd het stadhuis door Willem I teruggegeven aan Amsterdam. Maar het stadsbestuur zag op tegen de verhuizing en de onderhoudskosten van het gebouw. De burgervaders lieten de zaak een beetje op zijn beloop gaan, in de hoop dat Willem I zich misschien in Amsterdam zou vestigen. Na twee jaar werd het stadhuis een Koninklijk Paleis, zoals we het tot op heden kennen.
Zaal drie
Na deze korte introductie kan elke dagtoerist met een gerust hart naar het Koninklijk Paleis op de Dam en zal hij bij zaal drie niet helemaal in de war zijn. Dit gebouw herbergt een bijzondere geschiedenis, die vraagt om aandacht!
Recensie - Laatst gewijzigd: 2018-10-10 09:08:00 · Gepubliceerd: 1 juli 2009 - 2595