1

'Make love not war' in Apenheul

Jong bonoboaapje geboren

Apenheul Nieuws door

archief oud artikel 10 augustus 2009 Apeldoorn, Gelderland De aapjes vallen letterlijk uit de lucht in Apenheul. Van de drie zwangere bonobo's is vrijdagmiddag de eerste bevallen. Wie de vader is, is onbekend. Bonobo's staan bekend om hun 'make love not war'-mentaliteit.

Acht maanden lang keken verzorgers uit naar de geboorte van het jonge dier. Vrijdag was het eindelijk zo ver. Voor moeder Kumbuka een spannende periode, want het was haar eerste bevalling. Gelukkig verliep deze goed; binnen enkele minuten werd Apenheul verrijkt met een nieuw lid.

Dacht u dat mannen het moeilijk hebben met vrouwen tijdens de zwangerschap? Mannelijke apen hebben het misschien nog wel lastiger. "Tijdens de zwangerschap kan het humeur van vrouwtjes hoog oplopen. Met name de mannen krijgen het zwaar te verduren. Zo verjaagden zwangere vrouwtjes eind april mannetje Zamba van zijn eiland. In hun ogen had de man teveel eten voor zichzelf gehouden”, legt dierverzorger Jacqueline Ruijs uit.

In Europa leven nog maar tachtig bonobo's in dierentuinen. Het is daarom van groot belang dat de populatie zich uitbreidt. Dat in Apenheul drie van de zes volwassen bonobovrouwtjes zwanger zijn geraakt, is een unicum. Nu wachten op de volgende twee!

Met korting naar de apen? Print de kortingsbon uit! Een dag naar de apen was nog nooit zo goedkoop!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 10 augustus 2009 - 967

Dit past bij ''Make love not war' in Apenheul'