1

'Palestijns pond' in Geldmuseum wekt woede

CIDI noemt tentoonstellen biljet geschiedvervalsing

Geldmuseum Nieuws door

archief oud artikel 28 augustus 2009 Utrecht, Utrecht Ronny Naftaniel, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël is boos op het Geldmuseum. Aanleiding voor deze woede is de Palestijnse bijdrage aan de tentoonstelling 'Poen, Para, Doekoes, Floes', waarin vijftig nationaliteiten vertellen over 'hun' geld. De tekst bij het Palestijnse pond staat volgens CIDI bol van politieke insinuaties en historische onjuistheden.

Vijftig bewoners van de multiculturele Utrechtse wijk Lombok vertellen over de betekenis van geld. Zo ook de heer Issa. In zijn bijdrage zegt hij: "Mijn vader had nog een echt Palestijns bankbiljet. Daar was hij altijd trots op." Het CIDI stelt echter dat echte Palestijnse bankbiljetten nog nooit hebben bestaan. Ook de titel, 'Dit geld bewijst dat Palestina bestond', wekt de woede van Naftaniel. Hij vraagt het Geldmuseum in een brief om een rectificatie.

Reactie

Heleen Buijs, directeur van het Geldmuseum, heeft hierop laten weten de teksten niet te veranderen. De bedoeling van de tentoonstelling is dat de bewoners vertellen over de betekenis van geld binnen hun cultuur. Uit respect voor de deelnemers wil het museum niets aan de teksten veranderen. In een inleiding legt het Geldmuseum uit dat het de eigen woorden van de bewoners zijn.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 28 augustus 2009 - 398