Mode van alle tijden

Nederlandse musea herbergen een schat aan modegeschiedenis

Gemeentemuseum Den Haag Redactioneel door

archief oud artikel 3 september 2009 Dat mode van alle tijden is komt terug in de Nederlandse musea. Kostuums, hoeden en sieraden maken onderdeel uit van vele collecties. Hoe gingen mensen vroeger gekleed en wat zijn de mooiste accessoires uit vroegere tijden? In deze musea zijn de antwoorden te vinden.

Één van de belangrijkste modecollecties ter wereld is die van het Gemeentemuseum in Den Haag. De collectie is niet permanent opgesteld, maar regelmatig zet het museum speciale tentoonstellingen op met een mode-thema. Naast Nederlandse ontwerpen heeft het museum ook belangrijke stukken uit het buitenland. De collectie is compleet met sieraden en modetekeningen. Binnen niet al te lange tijd in het Gemeentemuseum: 'Voici Paris' van 20 februari 2010 tot en met 6 juni 2010.

Klederdracht

In het Fries Museum geeft de collectie Friese klederdrachten een beeld van de ontwikkeling vanaf de 17e eeuw. Ook heeft het museum een grote SITS-collectie. Deze handbeschilderde stof werd uit India ingevoerd en verwerkt in de Friese klederdracht. Het is een goed voorbeeld van de mode uit die tijd, de stof werd zo populair dat iedereen het wilde dragen. Een regelrechte trend! Het werd zelfs bij de inrichting van woningen gebruikt. Nu in het Fries Museum te zien: 'De Hollandse kant van Friesland' tot en met 27 september 2009. Meer klederdracht? Het Zuiderzeemuseum heeft een van de grootste collecties streekdrachten in Nederland. De modetentoonstelling 'Gejaagd door de wind' is nog te bezoeken tot 25 oktober 2009.

Hedendaags

Een aantal herenkledingstukken uit de 18e eeuw vormden de basis voor de mode- en kostuumcollectie van Historisch Museum Rotterdam. Deze collectie is ondertussen flink uitgedijd. Nu streeft het museum vooral naar uitbreiding met stukken uit hedendaags Rotterdam. Een goed voorbeeld daarvan is de expo Roffa 5314. Hierin staat de lifestyle en kleding van jong Rotterdam Zuid centraal. Roffa 5314 is nog te bezoeken tot en met 13 september 2009.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 3 september 2009 - 976

Activiteiten Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Nu te bezoeken

Tentoonstelling Waterwijs | Zuiderzeemuseum


Bezoek de tentoonstelling Waterwijs bij het Zuiderzeemuseum en ontdek meer over het watergebruik van toen en nu!

Binnen enkele weken te bezoeken

Tussen Kunst & Kidz


Op 4, 5 en 6 mei organiseert het Zuiderzeemuseum Tussen Kunst en Kidz voor kinderen en hun families in het buitenmuseum.

Redders op zee


De huidige Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) bestaat 200 jaar! Ter ere van dit jubileum is er in het Zuiderzeemuseum een tentoonstelling te zien over de geschiedenis en gezichten...