1

Andriessen herleeft in Drakensteynkamer

Originele wandschildering brengt buiten weer binnen

Museum Van Loon Redactioneel door

archief oud artikel 7 oktober 2009 Amsterdam, Noord-Holland Veel mensen hebben in huis een schilderij aan de muur hangen. Maar wilt u eens wat anders? Dan is een behangschildering misschien iets voor u. Trendsetter van deze kunstvorm is Jurriaan Andriessen. In de 18e eeuw waren de behangschilderingen helemaal hip in het Nederlands interieur.

Nu beleeft deze schilder een glorieuze terugkomst in Museum Van Loon. Vorige week opende dit museum de eerste solotentoonstelling van Jurriaan Andriessen 'Een schoon vergezicht'. Aanleiding zijn de gerestaureerde behangschilderingen op de wanden van de 'Drakensteynkamer'. Het toont zes vergezichten van een idyllische blauwe zee met dobberende vissersbootjes en mooie rotspartijen. Op één muur is een begroeide Romeinse ruïne te zien. Ooit bedekte deze schildering de muren van de grote zaal van het achthoekige kasteeltje Drakensteyn.

Zeldzaam behang

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg het behang het zwaar te verduren omdat het huis werd gebruikt als vakantieverblijf voor Duitse kinderen. "Hierna ging Beatrix verbouwen en verhuisde het zeldzame behang naar Soestdijk bij haar ouders", vertelt conservator Tonko Grever. "Vanwege de bijzondere band tussen Museum van Loon en kasteel Drakensteyn kocht Jonkheer Maurits van Loon ze aan en plaatste ze in het museum op Keizersgracht 672." Drakensteyn en Museum van Loon hebben een historische connectie. Een van de achttiende-eeuwse eigenaren van het grachtenpand waar Museum van Loon in huist, koopman Hendrik Coenraad Sander, was de vader van koopman Coert Simon Sander die op Drakensteyn woonde.

Restauratie

"Na jaren van restauratie is de kamer weer in volle glorie te zien voor de bezoekers van het museum", vertelt Grever. "Al meer dan duizend mensen bekeken de kamer na de opening van afgelopen donderdag."

De behangschilderingen bestonden vooral uit landschappen. Andriessen hoopte zo buiten naar binnen te brengen. Andriessen schilderde ook decors voor de schouwburg op de Keizersgracht (1774) en Italiaanse straattaferelen. Er zijn meer dan 200 door Andriessen getekende behangselontwerpen bekend.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 7 oktober 2009 - 564