Dode bultrug aangespoeld bij Ameland

Leuk cadeau voor strandjutters

  Nieuws door

8 oktober 2009 Ameland, Friesland Een vergeten handdoek, uitgeschopte schoenen of een zoekgeraakte voetbal. Op het strand kun je van alles vinden. Maar donderdagmorgen was het wel een erg groot feest voor de Nederlandse strandjutter. Op het strand van Ameland is namelijk een bultrugwalvis aangespoeld.

Het beest werd donderdagochtend door een visser gesignaleerd tussen Ameland en Schiermonnikoog. De walvis ligt nu op het zuid-westelijke punt van het strand van Ameland.  Woordvoerder van gemeente Ameland, Jeanette de Jong, vertelt dat de aangespoelde walvis een bultrug is. "Het gaat om een bultrugwijfje van zo'n zeven meter lang." Rijkswaterstaat vermoedde vanmiddag  nog dat het een dwergvinvis was: "Het zou een dwergvinvis kunnen zijn, maar zijn kop ligt nog in de zee." 

Afgezet

Het dier is waarschijnlijk al drie tot vier dagen dood en is al opgezwollen. De bultrug trekt zoveel bekijks dat een deel van het strand is afgezet. De laatste keer dat bij Ameland een dode walvis werd gezien was zo'n tien jaar geleden. Toen spoelden in korte tijd drie dode walvissen aan. Vrijdag komen de experts van Naturalis uit Leiden om de bultrug te ontleden.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2009-10-08 15:00:58 - 1494

Dit past bij 'Dode bultrug aangespoeld bij Ameland'

1 reactie