1

Eilandhoppen op de Wadden

Ga van eiland naar eiland en ervaar het echte vakantiegevoel

Dagje uit op de Wadden Redactioneel door
Foto 1. Vakantie in eigen land: eilandhoppen op de Wadden. Foto: Nikki Arendse

30 augustus 2023 bijgewerkt: 31 augustus 2023 Toerisme Texel, Noord-Holland Op zoek naar een bestemming voor een weekendje of weekje weg? Ga heerlijk uitwaaien op Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Eilandhoppen kan ook in Nederland! Lees hoe bijzonder de Waddeneilanden zijn en ontdek aan het eind van dit artikel hoe het eilandhoppen werkt.

Leef het echte eilandleven

TEXEL - Het eerste eiland van de reis is Texel, boven de Kop van Noord-Holland. Dit eiland is al jaren een grote trekpleister voor de jeugd, maar ook een heerlijk plekje voor gezinnen. Hier leef je het echte eilandleven. Luieren op het strand, zwemmen in zee, leren surfen bij Surfschool Texel Paal 17, leuke dorpjes bezoeken en een keertje meevaren met de TX 10 Emmie. Tijdens de tocht met deze echte Texelse viskotter kun je zeehonden spotten en word je afgezet op een zandbank om met een gids te gaan wadlopen. Wil je liever op je gemak het eiland verkennen? Stap dan op een solex van Dagje Texel en toer langs de stranden en over de dijken met de zilte zeewind in je haren.

Foto 2. De vuurtoren van Texel op de noordelijke punt van het eiland. Foto: DagjeWeg.NL © Cris Heijkamp

Rust, ruimte en natuur

VLIELAND - Vlieland is een eiland van rust, ruimte en schitterende natuur. Het is een van de twee waddeneilanden waar auto's niet zijn toegestaan. Gelukkig kun je met de Vliehors Expres toch een leuke tocht maken naar het uiterste westelijke puntje van Vlieland: de Vliehors. Aan de overkant zie je de bekende Texelse vuurtoren. Dichterbij zijn, met een beetje geluk, zeehonden te zien. Om je heen vliegen de meeuwen en snuif je de frisse zeelucht in. Daarna geniet je van een hapje en een drankje in het Posthuys. Vroeger wisselde hier de post van Texel naar Amsterdam van eigenaar. Nu is het een hotel en gezellig eetcafé tegen de duinen aan, met uitzicht op het Wad.

Foto 3. Een blik vanuit de Vliehorst Expres op het Drenkelingenhuisje. Foto: Nikki Arendse

Onvergetelijk dagje strand

TERSCHELLING - Ook op het smalle Terschelling proef en ruik je overal de zee. De duinen vormen een uniek natuurgebied en achter hen liggen uitgestrekte stranden. Hier kun je niet alleen zonnebaden, maar ook een bijzondere strandtocht maken in een Land Rover van MooiWeer. Zo ervaar je pas echt hoe uitgestrekt het strand van Terschelling is. Of ga blokarten: met een driewieler buggy snoeihard door het zand scheuren, aangedreven door een zeil. Dankzij de instructie vooraf kan iedereen het. Bijkomen na een actieve dag in de buitenlucht kan bij strandpaviljoen ZandZeeBar. Hier plof je neer op vrolijk gekleurde banken om wat te eten en te drinken met uitzicht op de zee.

Foto 4. Misschien kom je op Terschelling wel de wilde pony's tegen die de duinen begrazen. Foto: Sies Kranen via Unsplash

Vakantie vol avontuur

AMELAND - Ameland mag dan klein zijn, de mogelijkheden voor avontuur op dit eiland zijn eindeloos. Ga met een kano de branding in, ontdek Ameland met een fietsspeurtocht, beklim de vuurtoren of geniet met een drankje van een kampvuur op het strand. Het kan allemaal met Ameland-Actief. Na je avonturen kom je weer helemaal tot rust in een luxe appartement op Landal Ameland State. Hier verblijf je letterlijk op een steenworp van de zee, die zo dichtbij is dat je hem hoort en ruikt op je balkon. Boek ook een tocht naar het Robbeneiland met Robbenboot De Zeehond. Robbeneiland is een zandeiland tussen Ameland en Terschelling, waar de zeehonden tijdens hoog water graag liggen te rusten.

Foto 5. Avond op het strand met een kampvuurtje; dit is het echte eilandleven. Foto: Nikki Arendse

Midden in een Nationaal Natuurpark

SCHIERMONNIKOOG - Ook op Schiermonnikoog is autorijden niet toegestaan. Op dit noordelijkste van de Waddeneilanden is de natuur constant in beweging door de sterke zeestromen, harde wind en het stuivende zand. Er leven meer dan 300 vogelsoorten en een groot aantal zeldzame planten. Het hele eiland is dan ook een natuurpark! Je vindt er alles over in Bezoekerscentrum Het Baken, waar veel natuurexcursies starten. Dus trek stevige schoenen aan en ontdek de geheimen van het wad, de kwelder, de polder, de duinen en het Noordzeestrand. Of ga mee met een van de jutterstochten. Ook leuk is een bezoek aan Schelpenmuseum Paal 14. Hier kun je ruim 1500 schelpensoorten bekijken én de weekdieren die in de schelpen leefden.

Foto 6. Ontdek de schoonheid van de Wadden tijdens een vakantie eilandhoppen. Foto: Nikki Arendse

Eilandhoppen: zo werkt het

De makkelijkse manier om van eiland naar eiland te reizen is via de vaste wal. Dit kan het hele jaar door en het maakt niet uit hoe lang je op een eiland blijft. Je gaat dan met de reguliere boot terug naar de vaste wal en reist naar de veerboot die je naar het volgende eiland brengt. Tijdens de zomervakantie kun je ook direct van eiland naar eiland varen. Deze veerverbindingen tussen de eilanden zijn zelfstandig en moeten allemaal apart geboekt worden, dus dit vraagt enige planning:

Of ga met de Eilandhopper

De bijzonderste manier is om met Eilandhopper van eiland naar eiland te varen, aan boord van een traditionele zeilklipper! De klippers varen niet de kortste weg van strand naar strand zoals de veerdiensten doen, maar gaan van haven naar haven. Mooie, avontuurlijke tochten waarbij je mee kunt helpen met het zeilen en onderweg grote kans hebt om zeehonden te zien. Een nachttocht is helemaal een belevenis. Het schip valt dan droog op een zandbank en je ervaart het Wad bij nacht. Let op: koffers zijn niet handig om mee te nemen, dus bereid je voor op een poosje leven uit je plunjezak.

Foto 7. Spot de zeehonden tijdens de boottochten. Foto: via Pixabay
Foto 8. Vakantie in eigen land: eilandhoppen op de Wadden. Foto: DagjeWeg.NL © Mathilde van Ravensberg

Laatst gewijzigd: 2023-08-31 19:38:20 · Gepubliceerd: 30 augustus 2023 - 19230