Ontdek de kustschatten van België

 deel via WhatsApp | Redactioneel door

Van De Panne tot Knokke-Heist

15 februari 2010 Knokke-Heist, West-Vlaanderen Wandelen is naast strandplezier en fietsen de belangrijkste toeristische bezigheid aan de kust van België. Lopen door ongerepte stuken natuur is een heerlijke manier om te ontspannen. Laat de wind door uw haren waaien, trek uw wandelschoenen aan en ontdek de prachtige kustplaatsen van België. Uitstappen.be zet de mooiste natuurgebieden op een rij.

Paradijs voor de wandelaar

KOKSIJDE - De uitgestrekte natuurgebieden van Koksijde als het Kerkepannebos, Hannecartbos en Doornpanne zijn een paradijs voor elke wandelaar. De Hoge Blekker is de blikvanger van de kust. Met zijn 33 meter is hij de hoogste duin van de hele kuststrook. Wat u ook niet mag missen zijn garnalenvissers te paard. Bij eb zijn de vissers twee tot drie uur te zien. U kunt zelf op pad gaan met één van de vele wandelroutes, of u doet mee aan een geleide wandeling die Toerisme Koksijde dagelijks organiseert.

Flora en fauna

DE PANNE – Ontdek in De Panne de duinen van het Westhoekreservaat, de overgang tussen de Oosthoekduinen en de polders en de duinakkertjes van de Houtsaegerduinen. Al wandelend leert u alles over het ontstaan van het gebied en zijn specifieke eigenschappen. Ook ervaart u de verschillende stadia van duinvorming en bewondert u diverse duinsoorten als mosduinen, duinstruweel en duinen die 'wandelen'. De wandelaar wordt verzocht de gemarkeerde paden niet te verlaten.

Vogels spotten

NIEUWPOORT – In Nieuwpoort kunt u - als u geluk heeft - nog bijzondere vogels spotten in natuurgebied De IJzermonding. Dit natuurgebied toont vele gelijkenissen met het Zwin in Knokke-Heist. Met hoog tij loopt het hier geregeld onder water. De echte natuurliefhebber moet zeker laarzen en een verrekijker meenemen en op zoek gaan naar planten als de zeekraal, de strandbiet en zeealsem. U kunt dit natuurreservaat bezoeken onder begeleiding van de conservator. Maar u kunt ook heel gemakkelijk zelf op stap gaan, door het wandelpad te volgen.

Oude binnenduinen

MIDDELKERKE – Tijdens een wandeling door de Warandeduinen treft u nog enkele bedreigde vlindersoorten. Dit natuurgebied bevindt zich tussen de Koninklijke Baan en de Miamiwijk. Tijdens de zomermaanden is er elke zondag een wandeling onder leiding van een ervaren natuurgids. In de omgeving vindt u ook natuurgebied De Schuddebeurze. Het maakt deel uit van de oude binnenduinen van Lombardsijde. Het is erg uniek door de aanwezigheid van zure kopjesduinen en vegetaties, die nergens anders aan de Kust te vinden zijn.

Rustgebied

BREDENE – In 1996 kocht het Vlaams Gewest dertien hectare duinweiden van het vakantiedomein Bluytsyde. Zo ontstond natuurreservaat d'Heye. Er is hard gewerkt om het natuurgebied weer in zijn originele staat te herstellen. Dit heeft ertoe geleid dat de zeldzame plantensoort Klein Bronkruid weer is teruggekeerd. In de winter is d’Heye een rustgebied voor de zeldzaam geworden houtsnip en een jaaggebied voor de sperwer, de blauwe kiekendief en de slechtvalk.

Ruw en stekelig

DE HAAN – De Haan telt twee natuurreservaten. De Kijkuit is een groot duinreservaat met duinen van ongeveer 15 meter hoogte. De planten zijn er erg ruw en stekelig. Als voornaamste flora vindt de wandelaar het Duinviooltje en de Cypreswolfsmelk. Het reservaat De Zandpanne ligt rond een poel in het duinbos. De oplettende wandelaar kan wel eens een sperwer tegen het lijf lopen. Ook zijn er veel binnenduintjes met mosbegroeiing, struwelen en vegetaties.

Uniek broedgebied

BLANKENBERGE – Geen duinen in Blankenberge, maar polders. De Uitkerkse polder is één van de laatste, grote open ruimten aan de kust: een typisch polderlandschap met laaggelegen graslanden zonder bomen of hagen. Het gebied is een belangrijke plaats en uniek broedgebied voor trekvogels. De Oudlandpolder is één van de oudste ingepolderde gebieden van West-Europa. Het landschap is voorzien van veel sloten en kanaaltjes om het gebied te ontwateren. De dijken, het kanaal Brugge-Oostende en de Blankenbergse Vaart bepalen het uitzicht van de Oudlandpolder.

Uitstappen.be heeft de grootste kustplaatsen van west naar oost op een rij gezet. Prachtige natuur, mooie bezienswaardigheden en bijzondere diersoorten: u vindt het langs de kust van België.

ZEEBRUGGE – In Zeebrugge vindt u De Fonteintjes. Dit zijn deels kunstmatige, deels natuurlijke duinplassen en duinrietlanden. De fonteintjes bevinden zich langs een vier kilometer lange strook tussen de duinengordel en de kustbaan van Zeebrugge tot Blankenberge. Twee vijvers zijn in gebruik als visvijver. In De Fonteintjes staan veel prachtige orchideeën. Om dit gebied goed te ontdekken, kan de natuurliefhebber het beste op pad gaan met een gids.

Paarse zwinneblommetjes

KNOKKE-HEIST – De laatste grote kustplaats is Knokke-Heist. Breng zeker een bezoekje aan het Zwin. Het is het groene topkunstwerk van Knokke-Heist. De immens grote zandvlakte, die zich elke dag laat overspoelen door het zeewater, is tijdloos indrukwekkend. U leert er heel ontspannen over een unieke natuur, op eigen houtje of samen met een ervaren gids. ’s Zomers kleuren de zwinneblommetjes het hele reservaat betoverend paars. Tijdens de winter kunt u met stevige laarzen hier heerlijk uitwaaien. Het Zwin is vooral bekend om de ooievaars die er verblijven.

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 20:06:06 · Gepubliceerd: 2009-10-15 16:39:41 - 2634

Kijk ook bij...