Levende oceaan in de Antwerpse binnenstad

Aquatopia Antwerpen | Reportage door

Aquatopia is de ideale uitstap voor gezinnen

26 oktober 2009 Antwerpen, Antwerpen "Niet op de ramen tikken, want dat vinden mijn vriendjes niet fijn", waarschuwt Fibu het passerende bezoekerspubliek van Aquatopia. De schattige octopus is de mascotte van een exotische onderwaterwereld, die midden in het bruisende hart van Antwerpen aan het oppervlak verschijnt.

Wie vanaf de buitenkant de grauwe gevel van het gebouw aan het Koningin Astridplein opmerkt, heeft niet direct een idee van wat er zich aan de binnenkant afspeelt. U verwacht stijve bankbedienden die zich ontfermen over uw laatste spaarcenten. Of een ultramodern hotel met enorm veel kamers.

Oceaan

Gelukkig verdampen al deze vooroordelen zodra u de deuren van Aquatopia opentrekt. De natuurlijke wereld die u instapt, toont namelijk geen enkele overeenkomst met de wereld die u zojuist heeft verlaten. Voor uw ogen kolkt een oceaan van leven, waarin duizenden vissen naar hartenlust rondzwemmen.

Na Fibu's laatste instructies begint u aan de ontdekkingstocht langs 1 miljoen liter water. U stapt een donkere wereld binnen, waar verdeeld over drie verdiepingen meer dan dertig aquariums staan. Elk aquarium is ingericht naar de aard van de vis, wat voor veel sfeer zorgt.

Schijnwerpers

Doordat de ruimtes die u door loopt donker zijn, staan de vissen in de verlichte aquariums helemaal in de schijnwerpers. Van dichtbij bewondert u de kleurenpracht van de meest uiteenlopende vissoorten, variërend van aandoenlijke visjes, tot oerlelijke 'zeemonsters'. Dankzij het ontspiegelde glas kunt u alles ook nog eens haarfijn vastleggen op de camera.

In het grote bassin aan het eind van de tour staat u oog in oog met de ware zeemonsters. Om u heen zwemmen levensechte haaien, die u en uw fototoestel geen moment met rust laten. Waaghalzen krijgen in Aquatopia – tegen betaling - de kans om deze haaien te voeren en zelfs te aaien. U komt er achter dat de monsters van de zee ook een goede kant hebben.

Onbereikbaar

Aquatopia geeft u dankzij haar veelzijdigheid een heerlijk kijkje in een wereld die min of meer onbereikbaar is. Als u in Antwerpen bent, doet u er dus goed aan om de vissen even een bezoekje brengen. Midden in de stad daalt u af in de oceaan en kijkt u hen recht in de ogen, een unieke belevenis.

Aquatopia is een ideale uitstap voor gezinnen die de drukte van de stad even willen ontvluchten. Verder is het een geweldige aanvulling op Zoo Antwerpen, dat op loopafstand ligt. Wie Aquatopia in de zomerperiode bezoekt, moet wel rekening houden met de warme temperatuur in het gebouw. En in wintertijd moet iedereen maken dat hij binnenkomt!
Foto 1. Duik de oceaan in en kijk de prachtige vissen recht in de ogen! Foto's, Johannes Baas
Foto 2. Duizenden vissen zwemmen naar hartenlust rond in 1 miljoen liter water.
Deze haaien liggen op apegapen in Aquatopia.
Kijk eens, daar hebben we Nemo!

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-01-17 11:12:29 · Gepubliceerd: 2009-10-26 11:19:58 - 10004