This Is It: een feestje voor de fans

Recensie - Michael Jackson: This Is It

Recensie door

archief oud artikel 29 oktober 2009 De springlevende Michael Jackson die we kennen van zijn bekendste clips, is gestorven na de HIStory World Tour. De afgelopen jaren slenterde de King of Pop door het leven als een zombie. Ten minste, dat is het beeld dat media van hem schetsten. This Is It laat een andere Michael zien: levenslustig, humoristisch en springlevend.

Vanaf het eerste nummer - Wanna Be Startin' Something - trekt de grootste popartiest aller tijden de aandacht van de kijker. Met snelle danspassen en een vocaal sterke stem bewijst Jackson dat hij absoluut nog niet passé is. In tegendeel: hij begint net. Voor fans van het eerste uur is de film een muzikale reis door de tijd: van I Want You Back uit 1970 tot Earth Song uit 1995. Regelmatig horen de echte fans bekende melodieën en beats uit onbekende Jackson songs. Zo sluit het nummer Thriller af met een stukje Threatened, het laatste nummer van Invincible uit 2001.

Tijdens de film zien kijkers hoe Michael Jackson toewerkt naar de concertreeks in Londen. De film toont voornamelijk repetities, maar dan zo goed gemonteerd dat het als een concertreportage voelt. Tussendoor zien kijkers hoe Michael Jackson achter de schermen de dansers instrueert, over het podium zweeft en meespeelt in een film noir met Rita Hayworth. De verschillende filmpjes en presentaties van podiumopstellingen laten zien dat This Is It het grootste concert ooit zou gaan worden. Een gigantische bulldozer verschijnt tijdens Earth Song op het podium, duizenden soldaten marcheren tijdens They Don't Really Care About Us op het grote beeldscherm, en terwijl Jackson Billy Jean zingt, draagt hij een lichtgevend pak. Wat jammer dat de concertreeks nooit realiteit werd.

Jackson staat niet alleen op het podium. Muzikanten, achtergrondzangers en de beste dansers begeleiden de zanger bij alles wat hij doet. De dansers en danseressen doen hun werk uitstekend: ze vliegen letterlijk uit het podium en voeren de moeilijkste passen uit. Credits gaan ook naar de gitariste Orianthi Panagaris. De 24-jarige Australische speelt de moeilijke solo van Eddie Van Halen uit Beat It vlekkeloos.

Toch is er weinig ruimte voor een traan. Wie Michael Jackson niet kent, weet niet dat hij overleden is. Zijn dood staat niet centraal in de film. Aan de ene kant is dit goed: de film is een feestje en een lofzang op Jackson. Aan de andere kant mist de kijker de duistere kant van Jackson. Hierdoor voelt de film als een Amerikaans sprookje, maar niet als een volledig portret van de King of Pop. Hoe was Jackson echt? Natuurlijk is voor deze vraag weinig ruimte in een twee uur durende film. Daarnaast bestaan er al genoeg documentaires over het leven van de popzanger. Maar toch had regisseur Kenny Ortega iets over de dood van de Billie Jean-zanger kunnen verwerken in de film.

Uiteindelijk blijft er voor de fans een vermakelijke film over. Het is erg moeilijk om stil te blijven zitten. Mensen die Billie Jean een leuk liedje vinden, maar voor de rest niet veel over Jackson weten, kunnen beter thuisblijven. Twee uur is anders een hele lange zit.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 29 oktober 2009 - 2053

Dit past bij 'This Is It: een feestje voor de fans'

1 reactie