'Royale' opening Bevrijdingsmuseum Zeeland

Nieuw museum in het teken van Slag om Schelde

Bevrijdingsmuseum Zeeland Nieuws door

archief oud artikel 30 oktober 2009 Nieuwdorp, Zeeland Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet opent vrijdagmiddag 30 oktober Bevrijdingsmuseum Zeeland. Het Nieuwdorpse museum is gevestigd in het voormalige Infatuate oorlogsmuseum. Centraal onderwerp is de dramatische slag om de Schelde in 1944.

De opening van Bevrijdingsmuseum Zeeland past precies in het herdenkingsprogramma dat vrijdagmiddag ook plaatsvindt. Het is dan precies 65 jaar geleden dat Zeeland werd bevrijd. Na de herdenking zal prinses Margriet Bevrijdingsmuseum Zeeland openen.

Laatste keer

Bij de herdenking en de opening zijn een groot aantal Nederlandse en Canadese oorlogsveteranen aanwezig. Waarschijnlijk is het de laatste keer dat de veteranen in grote getale bij elkaar komen.

Nat Walcheren

De geallieerden moesten destijds de Westerschelde in handen krijgen zodat hun schepen bij Antwerpen konden komen. De verdediging was echter ijzersterk; de Duitsers waren vastberaden niet op te geven. Om de Duitsers te verdrijven werd na verloop van tijd Walcheren onder water gezet. Tijdens de Slag om de Schelde sneuvelden bijna 13.000 geallieerde soldaten.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2009-10-30 11:49:50 - 449