1

Grachtenfestival blaast aftocht

Grachtenfestival ter ziele door gebrek aan sponsoren

Nieuws door

archief oud artikel 3 december 2009 Amsterdam, Noord-Holland Het Grachtenfestival houd na twaalf jaar op te bestaan, dat maakte directeur Alma Netten gisteren bekend. De organisatie moet voor negentig procent worden betaald door sponsoren, en die lieten het in dit jaar van economische crisis afweten. Het Grachtenfestival is sinds jaar en dag de opening van het klassieke muziekseizoen.

Afgelopen jaar bezochten nog bijna 70.000 mensen het festival. De 160 concerten die tijdens het festival werden gehouden, waren bijna allemaal uitverkocht. De teleurgestelde directeur Alma Netten licht in een persbericht toe waarom het festival moet stoppen. "Slechts tien procent van het budget van het festival bestaat uit terugkerende middelen, de rest wordt elk jaar opnieuw door het festival zelf geworven uit sponsoring, particuliere ondersteuning en kaartverkoop." De crux zit hem dit jaar in het vinden van sponsoren. Eerder was dat niet zo'n probleem, maar door de slechte financiële situatie laten veel bedrijven het dit jaar afweten. Schiphol, de grootste sponsor, wilde het festival dit jaar niet meer steunen. ING, een andere hoofdsponsor, stopte er drie jaar geleden al mee.

"Slechts tien procent van het budget van het festival is een vast bedrag"

Bittere pil

Natuurlijk is het festival hard op zoek geweest naar sponsoren, maar gisteren besloot de organisatie van het Grachtenfestival dat het een onmogelijke opgave is. Een bittere pil voor de organisatoren, maar ook voor alle deelnemende artiesten en teleurgestelde bezoekers. Het festival trok niet alleen veel Amsterdamers, maar ook veel liefhebbers uit de rest van Nederland en zelfs veel buitenlandse gasten. Nu het Grachtenfestival niet doorgaat, komt er automatisch ook een einde aan het Kindergrachtenfestival en het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Dit concours werd ieder jaar in april gehouden en de beste studenten van de Nederlandse conservatoria deden er aan mee.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 3 december 2009 - 250

Dit past bij 'Grachtenfestival blaast aftocht'