Bezoekers worden conservator van Kroller-Muller

Museum biedt digitaal kijkje in museumdepot

Kröller-Möller Museum Redactioneel door

archief oud artikel 3 december 2009 Otterlo, Gelderland Veel museumbezoekers dromen ervan om zelf conservator te worden van hun eigen museum. Rondneuzen in het depot van een museum en daarna zelf een tentoonstelling samenstellen. Het Kroller-Muller Museum maakt deze droom nu werkelijkheid met de unieke tentoonstelling: Expose – De allermooiste werken op papier.

Bij Expose bepaalt niet het museum, maar de bezoeker welke kunstwerken te zien zijn in de tentoonstelling. Expose biedt een digitaal kijkje in het anders nooit toegankelijke museumdepot. Bezoekers kunnen zelf hun favorieten uitzoeken en zo hun eigen tentoonstelling samenstellen. Er kan worden gekozen uit honderd meesterwerken van onder andere Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Keith Haring. Deze tekeningen zijn vanwege de kwetsbaarheid van de materialen zelden of nooit te zien in het museum. Het publiek kijkt, kiest en bepaalt wat er in de museumzalen te zien zal zijn.

Via de website van het museum kan iedereen zijn favoriete Top 3 samenstellen en toelichten. Deze reacties zijn ook te zien tijdens de tentoonstelling. De vijftig meest gekozen werken worden tentoongesteld. Vijfentwintig inzenders zullen met hun partners uitgenodigd worden voor de officiële opening.

Veel vragen

"Het idee voor Expose is ontstaan uit vragen die we regelmatig krijgen. Vragen wanneer een bepaald kunstwerk weer eens te zien is, maar ook de vraag of het niet eens mogelijk eens rond te kijken in het depot, tussen de duizenden kunstwerken die zelden of nooit te zien zijn", vertelt Herman Tibosch, coördinator educatie. "Verder vinden we het boeiend om eens te onderzoeken wat onze bezoekers interessante werken en kunstenaars vinden en te lezen hoe iedereen weer op geheel persoonlijke wijze onze collectie bekijkt en beleeft."

Bekende museumbezoekers

Enkele bekende museumbezoekers hebben nu al een Top 3 samengesteld. Zo staat er bij Cees van der Knaap, burgemeester van Ede, een schilderij van Marino Marini op 1, Ruiter. "Ik vind Marini een geweldig kunstenaar. Zijn paarden zijn schitterend. Ik heb wel wat met paarden. In Ede hebben we natuurlijk het concours Hippique en wereldkampioen Edward Gal." Noraly Beyer van het NOS Journaal heeft TVDog van Keith Haring op nummer 1 staan. "Het ligt voor de hand. TVDog associeer ik met mijn jarenlange werk in de omroep. Blaffen bij onraad en heil. In de hoop dat je gehoord wordt."

Spannend

De mening van de bezoekers is belangrijk voor het Kröller-Müller Museum. "We willen eens ervaren in hoeverre een museum en kunstwerken interessant zijn voor alle sociale netwerken op internet, waar de eigen smaak en keuzes een belangrijke rol spelen", legt Tibosch uit. "Heel veel vragen, die veel interessante informatie zullen opleveren voor ons toekomstige tentoonstellingsbeleid."

Nu is het wachten op de bezoekers die voor één keer voor conservator mogen spelen. "Deze nieuwe werkwijze is spannend voor het museum. Er kan pas met de tentoonstelling worden begonnen als de Top 50 definitief is. Dat wordt hard werken voor de inrichters en onze inlijster", vertelt Tibosch.

De tentoonstelling

"Expose zullen we in de toekomst sowieso ook vaker gaan inzetten, steeds met een ander thema, een andere kunstenaar, mogelijkheden te over", aldus Tibosch. Bezoekers kunnen stemmen tot 17 januari 2010. De twee weken daarna gaat het museum aan de slag om de gekozen werken in te lijsten.

De tentoonstelling De allermooiste werken op papier opent op 7 februari en is te zien tot en met 14 april 2010.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 3 december 2009 - 1125

Activiteiten Kröller-Müller Museum

Nu te bezoeken

Door de bomen het bos


Door de bomen het bos is een veelzijdige tentoonstelling, waarbij je geprikkeld wordt en met frisse gedachtes en ideeën weer naar huis gaat.

Wandeling “Door de bomen de Beeldentuin”


Makerscollectief Circus Andersom heeft een multidimensionale wandeling uitgezet door de beeldentuin van het Kröller Müller Museum. Lijkt het jou leuk om mee te wandelen? Haal dan snel een ticket!