1

Duik in de Omaanse geschiedenis

Nieuwe Kerk vol met korans, archeologische vondsten en kleurrijke kleding

Nieuwe Kerk Amsterdam Redactioneel door

archief oud artikel 7 december 2009 Amsterdam, Noord-Holland Oman is al eeuwenlang een centrum voor handelaars. Het Arabische land ligt op het kruispunt van zeehandel tussen Iran, India, het Arabisch Schiereiland en Afrika. En deze handelspositie staat centraal in de tentoonstelling Oman, in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Oman bevat ongeveer 300 topstukken uit verschillende museale collecties in Oman: onder andere die van het Ministerie van Erfgoed en Cultuur, het Museum van de Sultans strijdkrachten, het privémuseum Bait Al Zubair in Muscat en het Museum of the Frankincense land in Salalah.

Wierook en parfum

Dankzij de gunstige handelslocatie is Oman al eeuwenlang een sterke zeehandelsnatie, net als Nederland. In de tentoonstelling is handel dan ook een belangrijk thema, vooral die in wierook en parfums. De relatie met de zee is in de tentoonstelling op vele manieren zichtbaar gemaakt met oude zee- en landkaarten, manuscripten en archeologische vondsten. De rijkdom die de handel bracht, leverde vooral het beroemde Omaanse zilverwerk op: rijk gedecoreerde sieraden, amuletten, wapens en ceremoniële kostuums.

Nieuwe Kerk

Bij binnenkomst in De Nieuwe Kerk overweldigt de Omaanse traditie meteen, onder meer door kleurrijke kleding, schitterende sieraden en wapens. Felgekleurde wierookbranders in diverse vormen én de geur van wierook zelf, belangrijk onderdeel van de Omaanse cultuur, maken de entree compleet. Na deze bijzondere ontvangst gaat de tentoonstelling langs vijf historische thema's. Zoals bijvoorbeeld de vroegste beschaving (archeologische objecten als vaasjes, kommen en sieraden), religie in Oman (zeventiende-eeuwse korans) en contacten met Europa. Maar de bezoeker maakt ook kennis met het hofleven van Oman aan de hand van privémeubels, kleding en sieraden.

Nationaal Museum

"Voor het eerst wordt buiten Oman een samenhangend beeld geschetst van de rijke en gemengde cultuur", schrijft kunsthistoricus Frank van der Ploeg in Museum Tijdschrift. "Oman zelf zal de verbanden pas in zijn geheel kunnen tonen in hun eigen Nationaal Museum, dat moet verrijzen tegenover het paleis van Sultan Qaboes. Of de geplande openingsdatum van 2011 gehaald wordt, is de vraag."

Oman sluit aan op de reeks succesvolle tentoonstellingen in De Nieuwe Kerk over landen en culturen, zoals Afghanistan, Marokko, Istanbul en Mexico. Ook Oman ervaren? Bezoek dan de Nieuwe Kerk.

De tentoonstelling Oman is nog tot en met 18 april 2010 te zien in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 7 december 2009 - 650