Agenten schoten raak, maar goed

Vlotongeval eist tweede slachtoffer |  
Nieuws door

Optreden tijdens rellen Hoek van Holland was noodweer

9 december 2009 Hoek van Holland, Zuid-Holland De agenten die tijdens de rellen bij Hoek van Holland gericht op hooligans schoten, worden niet vervolgd. Tijdens het strandfeest Sunset Grooves op 22 augustus openden agenten het vuur, toen ze in het nauw werden gedreven. Justitie zegt dat de agenten uit noodweer schoten.

Het feest was vanaf het begin onrustig. Er vonden enkele vechtpartijen plaats, waarbij mensen werden neergestoken. Toen twee agenten in burger poolshoogte kwamen nemen, herkende de menigte hen. Honderden hooligans bestookten de twee andere agenten met stokken, verkeersborden, stenen en andere troep.

Deze videobeelden geven de situatie weer op het strandfeest Sunset Grooves. Vanaf 2:24 zijn verscheidene schoten te horen. Bij 3:08 is een salvo te horen.

De agenten weken langzaam achteruit, de duinen in, zich constant verwerend tegen de hooligans. Volgens officier van justitie Theo Hofstee kon de politie op het laatst niet anders dan gericht schieten. "De agenten handelden uit noodweer. De schoten waren dus legitiem", aldus de officier.

Uit de beelden van een schoudercamera bleek dat de agenten eerst zestig waarschuwingsschoten losten. De menigte relschoppers was hier niet van onder de indruk. De hooligans bleven gooien met van alles wat voorhanden was. Toen schoten de agenten gericht, om hun leven te beschermen. In totaal zijn 67 kogels afgevuurd.

De 19-jarige Robby van der Leeden kwam bij de schietpartij om het leven. Hij bukte en werd daarbij in zijn hoofd geraakt. Een noodlottig toeval, aangezien de agenten juist naar beneden schoten om dat te voorkomen. Pas na hulp van twee agenten te paard, werd de menigte uiteen gedreven.

Er waren in totaal 46 agenten aanwezig op strandfeest Sunset Grooves. Dit was veel te weinig. De dag voor het feest was al duidelijk dat er veel hooligans op het feest af zouden komen, en werd steun van de ME aangevraagd. Deze werd niet verleend. Waarom en door wie deze beslissing is genomen, is niet bekend. Volgens het Algemeen Dagblad van vandaag waren de agenten bij het strandfeest ook nog in opleiding en onervaren.

Er gebeuren wel vaker rampen tijdens evenementen en uitjes. Het vlotongeluk in de Achterhoek komt weer op het netvlies. En niet te vergeten het koninginnedagdrama in Apeldoorn dit jaar.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2009-12-09 10:51:14 - 618