1

Nijntje heeft genoeg coke gesnoven

Geestelijk vader Dick Bruna sleept Punt.nl voor de rechter

Snordragers gratis naar Dick Bruna Huis Nieuws door

archief oud artikel 10 december 2009 Utrecht, Utrecht Dick Bruna heeft schoon genoeg van websites, die een slechte invloed hebben op zijn Nijntje Pluis. De tekenaar sleept Punt.nl voor de rechter, meldt de Telegraaf. Het schattige konijntje is op het internet volledig de weg kwijt. Nijntje snuift cocaïne, slikt pillen en vloekt als een ketter.

Het is tijd dat Nijn weer op het rechte pad wordt gebracht. Het wereldberoemde konijntje was decennia lang een grote kindervriend, die zich verre hield van criminaliteit. Dick Bruna eist dat Punt.nl, zuster BV van Mijndomein.nl, de parodieën op zijn Nijntje direct van de website verwijdert en wil vijfduizend euro voor elke dag dat de site dit weigert.

Dick Bruna trad eerder op tegen misbruik van Nijntje Pluis. En met succes! In 2005 werd een Belgisch tijdschrift voor de rechter gesleept, nadat ze Nijn met een bloedneus en een lijntje coke op de cover had gezet. Het tijdschrift werd vervolgens uit de schappen gehaald.

'Paar plaatjes'

Punt.nl voldoet aan de eis en heeft de plaatjes direct van de site gehaald. "Bruna en uitgeverij Mercis hebben geen belang meer bij de vordering tot weghalen", zo is te lezen in het verweer. De website zegt dat ze de plaatjes niet zelf heeft gepubliceerd, maar dat bezoekers dat hebben gedaan. Daarnaast gaat het om 'een paar plaatjes die sinds 2006 online staan en waar sindsdien niet meer naar gekeken is'.

De blogsite vindt de zaak overdreven. "Het gaat duidelijk om een parodie, er is geen verwarring mogelijk met de echte Nijntje", aldus Punt.nl. "Tevens is er geen commercieel belang. Het is grote-mensen-humor, waar de lezertjes van de echte Nijntje niet mee geconfronteerd worden. Nijntje heeft zelf blijkbaar geen humor, maar ze kan niet afdwingen dat er geen grappen over haar gemaakt worden."

De rechtszaak tegen Punt.nl vond vandaag om 11.00 uur plaats in de rechtbank op de Parnassusweg 220 in Amsterdam. Het is nog onbekend wat de uitspraak is. Blijf op de hoogte van de actualiteiten.

Lees hier het volledige verweer van Punt.nl / Mijndomein.nl.

Wat schreef DagjeWeg.NL eerder over Nijntje?

In het Dick Bruna Huis ontmoet u de ware Nijntje, zonder enig smetje.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 10 december 2009 - 1540