1

Nederlandse wintersporter wil hoofdletsel

Maar liefst 78 procent zonder helm de piste op

Wintersport op DagjeWeg.NL Nieuws door

archief oud artikel 14 december 2009 De Nederlandse wintersporter trekt zich niets aan van de sterke stijging van het aantal gevallen met hoofdletsel. Dit jaar gaat maar liefst 78 procent van de wintersporters zonder helm de piste op. Dat blijkt uit het jaarlijkse winteronderzoek van Europeesche Verzekeringen.

Een kwart van de wintersporters draagt geen helm omdat deze het zicht of de bewegingsvrijheid zou beperken. 26 procent vindt een helm onnodig, omdat zij niet bang zijn voor ongelukken op de piste.

Kinderen

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste wintersporters wel graag zien dat hun kinderen een helm dragen. 63 procent vindt dat kinderen altijd een helm moeten dragen, 20 procent tot een bepaalde leeftijd en 10 procent tot ze goed kunnen skiën.

Het afgelopen wintersportseizoen steeg het aantal meldingen van wintersporters met hoofdletsel bij alarmcentrale SOS International met meer dan 300 procent. Europeesche Verzekeringen en de Nederlandse Ski Vereniging adviseren iedereen op de piste een helm op te zetten.

Brommer

"Vergelijk skiën met brommer rijden", zegt Joris Gieske, woordvoerder van de Nederlandse Ski Vereniging. "Skiërs en snowboarders gaan al snel harder dan een brommer de berg af en op de brommer is een helm sinds jaren de normaalste zaak van de wereld. In vergelijking tot het wegverkeer, dat nog redelijk geordend is, skiet men op de piste bovendien kriskras door elkaar. Er is geen enkele goede reden te noemen om zonder helm te gaan skiën. De helmen van tegenwoordig zijn licht, comfortabel en betaalbaar en zouden standaard tot ieders ski-uitrusting moeten horen."

Gelukkig gaan de meeste wintersporters wel goed verzekerd op reis. Een ruime meerderheid (87%) sluit een extra dekking op de reisverzekering af, waardoor men verzekerd is voor schade tijdens de wintersport. Dit stemt Ernst van Donselaar van Europeesche Verzekeringen tevreden. Hij vindt een dekking voor geneeskundige kosten echter net zo belangrijk. "Uit ons onderzoek is namelijk ook gebleken dat een derde van de ondervraagden wel eens een ongeval heeft gehad op de piste, van kneuzingen tot botbreuken. Van de fanatieke wintersportbeoefenaars is dat zelfs 46 procent. Een reisverzekeraar zorgt dan voor goede begeleiding in het buitenland en dekt de kosten die je zorgverzekeraar niet vergoedt als je ter plekke in het ziekenhuis behandeld moet worden."

Op de wintersportpagina van DagjeWeg.NL leest u het laatste wintersportnieuws. Kom op hoogte en blijf op de hoogte!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 14 december 2009 - 361