1

Tramconducteur verder zonder ketting

Rechter beslist voor verbod van het GVB

Tram A'dam snoert kruisdrager de mond Nieuws door

archief oud artikel 16 december 2009 Amsterdam, Noord-Holland De rechter heeft besloten dat een verbod op het dragen van een kruis boven de kleding door het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) Amsterdam terecht is. Conducteur Mickel Aziz spande een kort geding aan, omdat hij zijn ketting met kruis niet meer zichtbaar mocht dragen als uiting van zijn geloof. Collega's mogen wel met hoofddoekjes op werken.

De tramconducteur liep al sinds 1998 met een kruis boven zijn kleding, voor hem een uiting van zijn christelijk geloof. Eind vorig jaar voerde het GVB nieuwe bedrijfskleding in, waarbij werd vermeld dat kettingen onder de kleding gedragen moeten worden. Aziz weigerde dit omdat hij met het sieraad zijn christelijk geloof uit wil dragen. Dat collega's wel met hoofddoeken op mogen werken, ook een uiting van geloof, schoot Aziz in het verkeerde keelgat. Hij spande een kort geding aan.

Uitspraak

Maandag deed de rechter uitspraak en besloot dat discriminatie naar geloof in deze zaak niet aan de orde is. Medewerkers van het GVB mogen op andere gepaste wijze uiting mogen geven aan hun geloof. De rechter vindt dat het GVB de tramconducteur voldoende alternatieven heeft geboden, zoals het dragen van een armband of ring met een kruis erop. De vergelijking met het dragen van een hoofddoek ging niet op. De rechter stelde dat er voor een hoofddoek geen onzichtbaar alternatief bestaat. De hoofddoek, voorzien van het GVB-logo, hoort bij de bedrijfskleding.

De tramconducteur is helemaal in de war door de uitspraak van de Amsterdamse rechter, aldus advocate Koops in het Reformatorisch Dagblad. Zij onderzoekt of het mogelijk is de zaak voor te leggen aan de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). De tramconducteur kan ook in hoger beroep gaan bij het gerechtshof, maar of hij dit doet is nog niet bekend.

Meer nieuwsartikelen lezen over dit onderwerp?

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 16 december 2009 - 242