Vandaag kortste dag van het jaar

Zon onder om 16.30 uur

KNMI Nieuws door

archief oud artikel 21 december 2009 Vandaag krijgen we het minste daglicht van het jaar te zien. Het is namelijk de kortste dag van het jaar. De zon kwam vanochtend om 8.46 uur op en verdwijnt vanmiddag om 16.30 uur. Hiermee is is ook het startsein voor de winter afgegeven.

De zon staat bij het begin van de winter het laagst boven de horizon, komt die dag in het midden van Nederland om ongeveer kwart voor negen op en gaat om half vijf alweer onder. Deze dag is de kortste van het jaar, maar dat betekent niet dat de zon dan het laatst opkomt én het vroegst ondergaat, deze vallen namelijk niet samen. De winter begint vandaag officieel om 18.47 uur. Meestal begint de winter op 21 december, maar in 2010 is 22 december de eerste winterdag.

Noordelijk halfrond

Al vanaf 13 december gaat de zon later onder en pas op 30 december blijft het 's ochtends het langst donker, is te lezen op de website van het KNMI. Dat komt doordat de aardbaan rond de zon niet cirkelvormig is, waardoor de zon in de winter schijnbaar iets sneller beweegt dan in de zomer. Het gevolg is dat de zon nu dagelijks iets later door het zuiden gaat. De zon maakt 's winters een kortere baan boven de horizon dan 's zomers en is vooral daardoor maar weinig uren zichtbaar. Hoe noordelijker, hoe korter de zon boven de horizon staat. Aan de Noordpool zelf blijft de zon zes maanden onder de horizon.

Maar vanaf morgen worden de dagen alleen maar weer langer! Voor we het doorhebben zitten we al weer in het avondzonnetje op het terras.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 21 december 2009 - 669